Přestože může v technologii zdejšího pivovaru Rezek vyrobit mnohem víc piva, současný výstav mu očividně vyhovuje. „Pivovar je velice příjemná záležitost, je to přesně to, co jsem chtěl,“ říká u svého výčepu.
Na mapě není podnik Rezek žádným nováčkem, pivo se tu vyrábí a čepuje už od září 2015. Původně tady vařila trojice zkušených mužů - Michal Pomahač, Karel Švábenický a Jiří Novotný - teď už je ovšem za výrobu zodpovědný hlavně sám Rezek. „Vyrábím ležák jizerskohorského typu,“ povídá s nadsázkou. „Máme tady vynikající povrchovou vodu z černostudničního hřbetu,“popisuje nejdůležitější součást svých výrobků. Míchá z ní i ovocné limonády.
Žádnou divočinu ve zdejší produkci nenajdete, Rezek zůstává poměrně konzervativní. To prý aby lidi, pokaždé když do pivovaru přijdou, věděli, co dostanou. Světlou jedenáctku a dvanáctku doplňují sezonní specialitky, jakou je například polotmavá dvanáctka či letní cyklistická desítka.
A i když se prý v pivovarské restauraci zvykli scházet někteří místní, Rezek je podnikem závislým především na cestovním ruchu. Že to jde v zimě i létě, dokazuje, že během loňského ledna a února tu prodali stejný objem piva jako během letních prázdnin. „Pivníturistika lidi baví, protože je nic nestojí,“ tvrdí Daniel Rezek. A zároveň ví, že někteří místní se na něj dívají skrz prsty a ze zásady žádné jeho pivo nikdy neochutnají. Prý kvůli závisti.
„Protože mám pivovar i letadlo,“ je přesvědčený Rezek.
Další z řady A protože se v restauraci během naší návštěvy nečepovalo - do otvíračky ještě pár minut zbývalo - k dispozici byla jen prosklená chladnička s PET lahvemi.
Ležák Rezek 11° se 4,8 procenta alkoholu voní po sladu, v chuti přichází dobrý říz i svěžest, ale je velice univerzální. Ač jde o nefiltrované pivo, je velmi průzračné.
To sezonní polotmavý Rezek 12° (5,5 procenta alkoholu) voní oříškem, v „ředěné“ chuti je znát praženost a mírnou kyselost a hořkost. Kávovina v chuti se překvapivě nedostavuje. 9
Pivovar Rezek Zásada 154 Sládek: Daniel Rezek Nabídka: spodně i svrchně kvašená piva Co doporučujeme: polotmavý Rezek 12° Prodej piva s sebou: v PET lahvích v pivovarské restauraci Otevřeno: pondělí až čtvrtek (15.00 až 20.00), pátek (15.00 až 22.00), sobota (13.00 až 22.00), neděle (13.00 až 20.00)
O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz