Menu Zavřít

Ležák jizerskohorského typu

11. 2. 2019
Autor: Euro.cz

Sládek Daniel Rezek je „svůj" a pivovar si nešponuje Těžko říct, jestli je to špatnou jízdou Ester Ledecké na mistrovství světa promítanou na zeď, nebo tím, že se musí věnovat novinářské návštěvě, ale Daniel Rezek není zrovna v nejlepší náladě. Přitom tady v Zásadě, kousek nad Jabloncem, panuje právě nejkrásnější zima, jakou si lze představit. „Nepotřebujeme se šponovat, těch tisíc hektolitrů ročně nás hezky uživí,“ vysvětluje Rezek s přemáháním svou filozofii.

Přestože může v technologii zdejšího pivovaru Rezek vyrobit mnohem víc piva, současný výstav mu očividně vyhovuje. „Pivovar je velice příjemná záležitost, je to přesně to, co jsem chtěl,“ říká u svého výčepu.

Na mapě není podnik Rezek žádným nováčkem, pivo se tu vyrábí a čepuje už od září 2015. Původně tady vařila trojice zkušených mužů - Michal Pomahač, Karel Švábenický a Jiří Novotný - teď už je ovšem za výrobu zodpovědný hlavně sám Rezek. „Vyrábím ležák jizerskohorského typu,“ povídá s nadsázkou. „Máme tady vynikající povrchovou vodu z černostudničního hřbetu,“popisuje nejdůležitější součást svých výrobků. Míchá z ní i ovocné limonády.

Žádnou divočinu ve zdejší produkci nenajdete, Rezek zůstává poměrně konzervativní. To prý aby lidi, pokaždé když do pivovaru přijdou, věděli, co dostanou. Světlou jedenáctku a dvanáctku doplňují sezonní specialitky, jakou je například polotmavá dvanáctka či letní cyklistická desítka.

A i když se prý v pivovarské restauraci zvykli scházet někteří místní, Rezek je podnikem závislým především na cestovním ruchu. Že to jde v zimě i létě, dokazuje, že během loňského ledna a února tu prodali stejný objem piva jako během letních prázdnin. „Pivníturistika lidi baví, protože je nic nestojí,“ tvrdí Daniel Rezek. A zároveň ví, že někteří místní se na něj dívají skrz prsty a ze zásady žádné jeho pivo nikdy neochutnají. Prý kvůli závisti.

„Protože mám pivovar i letadlo,“ je přesvědčený Rezek.

Další z řady A protože se v restauraci během naší návštěvy nečepovalo - do otvíračky ještě pár minut zbývalo - k dispozici byla jen prosklená chladnička s PET lahvemi.

Ležák Rezek 11° se 4,8 procenta alkoholu voní po sladu, v chuti přichází dobrý říz i svěžest, ale je velice univerzální. Ač jde o nefiltrované pivo, je velmi průzračné.

To sezonní polotmavý Rezek 12° (5,5 procenta alkoholu) voní oříškem, v „ředěné“ chuti je znát praženost a mírnou kyselost a hořkost. Kávovina v chuti se překvapivě nedostavuje. 9

Pivovar Rezek Zásada 154 Sládek: Daniel Rezek Nabídka: spodně i svrchně kvašená piva Co doporučujeme: polotmavý Rezek 12° Prodej piva s sebou: v PET lahvích v pivovarské restauraci Otevřeno: pondělí až čtvrtek (15.00 až 20.00), pátek (15.00 až 22.00), sobota (13.00 až 22.00), neděle (13.00 až 20.00)

bitcoin_skoleni

O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?