Dnes už ale obklady, mokré zábaly a studená voda k pobytu v lázních nestačí, od roku 2016 mají své vlastní pivo.
Tedy abychom byli přesní - vaří se jinde.
A poměrně daleko. „Priessnitzovo pivo bylo původně vyráběné v pivovaru Nová Paka. Jednalo se tehdy o konopné pivo a začátek spolupráce se datuje k roku 2013. Od května roku 2015 však Priessnitzovo pivo připravujeme ve spolupráci s Žateckým pivovarem,“ popisuje Tibor Macík z vedení lázní.
Nynější receptura piv pojmenovaných Vincenz Priessnitz je vlastně privátní značkou žateckého labelu Celia, který je dlouhodobě jedním z mála českých piv vhodných (a poměrně chutných) i pro celiaky. Díky postupu vymyšlenému společně s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským dokáže speciální enzym odbourat z ječmenného lepku látku prolyn. Výhodou tak je, že se k vaření nemusí používat náhražky tradičního sladu.
A proč se v Jeseníku rozhodli nabízet právě bezlepkovou variantu ležáku a silnějšího speciálu? „Takové pivo bylo vybráno zejména kvůli našim klientům s bezlepkovou dietou a všeobecnému zájmu trhu o bezlepkový sortiment,“upřesňuje Tibor Macík.
Žatecký pivovar zaváží jesenickou enklávu jak třetinkovými lahvemi, tak sudy. Čili světlý ležák a tmavý speciál Vincenz Priessnitz je k dostání i na výčepech v několika lázeňských restauracích.
Premiant, Sládek i červeňák
Protože pod lázeňskou značkou existují pouze dva druhy piv, vyzkoušeli jsme oba. Nejdřív přišel na řadu světlý ležák Priessnitz se 4,5 procenta alkoholu, který se vaří z chmelových odrůd Žatecký poloraný červeňák a Premiant. Ve vůni je znát výraznou sladovost, plná chuť působí velmi svěže a dokáže občerstvit. Říz je však neznatelný a to se dá říct i o velmi pomíjivé hořkosti. Pitelnost ležáku můžeme označit za poměrně dobrou a celkově tak jde o zajímavé zpestření.
Ochutnali jsme i tmavý speciál s 5,7procentním alkoholovým nábojem.
Kromě Žateckého poloraného červeňáku obsahuje i chmel Sládek a směs bavorského, karamelového a barvicího sladu.
I tady působí sladový odér velmi citelně, pivo je lehké. Kávovost není téměř znatelná, zato hořkost má speciál vytříbenou.
Pitelnost piva je vynikající, a proto se sluší dodat, že jde o velmi příjemné překvapení. 0
Lázeňská piva Vincenz Priessnitz
Varianty: světlý ležák (4,5 % alkoholu) a tmavý speciál (5,7 % alkoholu) Vaří: Žatecký pivovar (sládek David Reska) Prodej: v lahvích (0,33 litru) a v lázeňských výčepech Co doporučujeme: vynikající tmavý speciál
O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz