Menu Zavřít

Lhůta pro zrušení registrace k DPH zůstane stejná. Vláda návrh STAN na její zkrácení o polovinu nejspíš odmítne

1. 3. 2020
Autor: profit

Pro rozpor s principy evropské směrnice o dani z přidané hodnoty vláda zřejmě odmítne novelu STAN o zkrácení lhůty, po níž může podnikatel požádat finanční úřad o zrušení registrace k placení DPH. Nyní může plátce požádat o zrušení registrace po roce, Starostové navrhují šest měsíců. Kabinet ANO a ČSSD by měl k předloze poslat zákonodárcům podle podkladů pro pondělní schůzi záporné stanovisko.

Podnikatel se musí registrovat jako plátce DPH, pokud jeho obrat překročí za předchozích 12 měsíců jeden milion korun. O zrušení registrace může požádat nejdříve po roce. Podmínkou je, že jeho obrat za tutu dobu nepřesáhl jeden milion korun. "Zkrácení této lhůty by bylo proti smyslu a účelu uvedené směrnice," napsali vládní legislativci do předběžného stanoviska kabinetu.

Podnikatelé s ročním obratem kolem milionu korun by podle nich navíc opakovaně přecházeli z režimu malého podniku do režimu plátce a zpět dvakrát ročně, což by znamenalo vyšší administrativní zátěž pro daňovou správu. Příjmy z DPH by mohly klesnout až o 100 milionů korun, stojí v podkladech.

Předkladatelé tvrdí, že zkrácení lhůty by pomohlo hlavně začínajícím podnikatelům. Poukazují také na to, že se někteří podnikatelé snaží registraci k placení DPH vyhnout tím, že odmítají zakázky, aby jejich obrat nepřekročil milion korun.

O předloze STAN rozhodnou zákonodárci bez ohledu na postoj kabinetu, které je jen doporučující. Není ale jisté, zda Sněmovna novelu projedná do konce volebního období.

Čtěte také:

Česko zlepšilo výběr DPH. Mezera mezi očekávaným a skutečným výběrem klesla o 6,4 miliardy korun

Počet nespolehlivých plátců DPH roste. Nejhorší jsou společnosti s ručením omezeným

EBF24

Finanční správa nehodlá vracet nesporné odpočty DPH. Podle ÚS je to protiprávní

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).