Menu Zavřít

Libye posiluje vliv

23. 10. 2008
Autor: Euro.cz

Afričtí investoři chtějí až pětiprocentní podíl

V Itálii se uskutečnila „kolonizace naruby“. Libye reprezentovaná centrální bankou, suverénním fondem Libyan Investment Authority a Libyan Foreign Bank oznámila zvýšení svého podílu v italské bankovní skupině UniCredit.
Z původně necelého procenta zvýšili Libyjci svůj podíl na 4,23 procenta a jejich investiční apetit nejspíš není ještě u konce.
Afričtí investoři mají údajně zájem až o pětiprocentní podíl. V případě vyššího podílu by podle agentury Reuters musela s transakcí vyslovit souhlas italská centrální banka. Druhá největší banka v Itálii krok libyjských investorů přivítala. Představuje pro ni vítaný příliv kapitálu v době, kdy se stejně jako řada jiných finančních institucí potýká s následky finanční krize. Už na začátku října banka oznámila, že hodlá zvýšit svůj kapitál téměř o sedm miliard eur. I na tom se Libyjci hodlají podílet. Není zcela jasné, kolik za akcie získané na akciové burze libyjští investoři zaplatili. Odhady lehce převyšují miliardu eur.
V návaznosti na krok libyjských investorů bezprostředně stoupla hodnota akcií UniCredit zhruba o deset procent. Země ze severu afrického kontinentu, která byla v minulosti tři desítky let italskou kolonií, by se tak mohla stát největším akcionářem banky. Dosud jím je Fondazione Cassa di Risparmio s pěti procenty.

Nejen banka Jak uvedl deník Financial Times, z tahu Libyjců má možná radost vedení UniCreditu. Italské vládě ale může způsobit vrásky. Suverénní fond Libyan Investment Authority údajně uvažuje i o získání podílu v telekomunikačním operátorovi Telecom Italia. Země už přitom vlastní podíl například ve výrobci automobilů Fiat nebo ve fotbalovém klubu Juventus Turín.
Podle některých italských médií by se mohlo navýšení podílu odrazit i ve složení představenstva banky. Mezi jeho členy by se mohl dostat i zástupce Libye. Taková změna se ale nejspíš nestane bezprostředně. „Členy představenstva volí akcionáři,“ sdělil jeden z členů tohoto statutárního orgánu Piero Gnudi s tím, že při poslední schůzi konané minulý týden se hovořilo jen o běžném chodu banky.
V čele víc než padesát let staré libyjské centrální banky, plně vlastněné státem, stojí guvernér Farhat Umar bin Guidára. Právě on by měl podle některých informací africké investory v představenstvu banky zastupovat. Podrobnější a ověřitelné informace o některých libyjských subjektech, jež se transakce zúčastnily, je obtížné získat.
Podle údajů SWF Institute, který mapuje problematiku světových suverénních fondů, by dva roky starý fond Libyan Investment Authority měl disponovat sumou okolo padesáti miliard dolarů. Své investice provádí prostřednictvím externích manažerů.
Česká UniCredit Bank, která je součástí bankovní skupiny UniCredit, zvýšení podílu Libyjců podle svého oficiálního vyjádření oceňuje. „Tato událost nebude mít žádný vliv na UniCredit Bank v ČR. Skupina UniCredit vítá tuto významnou investici ze strany libyjské centrální banky. Je výrazem důvěry v dlouhodobou úspěšnost UniCreditu, ve strategii této banky a také v její vedení,“ uvedl tiskový mluvčí Tomáš Pavlík.

WT100

Kam s petrodolary? Vztahy mezi Itálií a Libyí, jež byly dlouhou dobu chladné, se v posledním období zlepšily. V srpnu byla mezi oběma státy podepsána dohoda, podle níž Italové jako kompenzaci za příkoří způsobená kolonialismem investují v Libyi přibližně pět miliard eur do výstavby nové infrastruktury.
Hojné dolarové rezervy v libyjských suverénních fondech a centrální bance mají původ v ropném bohatství země. Stát s rozlohou téměř milion osm set tisíc kilometrů čtverečních a pěti a půl milionu obyvateli, má největší ropné zásoby na africkém kontinentu. Podle potvrzených údajů jde zhruba o tři procenta všech světových zásob, odhady předpokládaných rezerv jsou ale mnohem vyšší.

BOX
Auta i fotbal Kromě podílu v bance UniCredit vlastní Libye prostřednictvím státních subjektů podíly v těchto italských společnostech:
- Automobilka Fiat (méně než dvě procenta)
- Fotbalový klub Juventus Turín (7,5 procenta)
- Textilní společnost Olcese (21,7 procenta)
- Telekomunikační společnost Retelit (14,8 procenta) - Libye údajně brzy plánuje investovat i do Telekom Italia Pramen: Reuters

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).