Menu Zavřít

Lidovecké šachy

22. 3. 2002
Autor: Euro.cz

ÚOHS a RWE

CIF24

PRAHA (il) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) prodlužuje správní řízení o spojení německé RWE a Transgasu. Antimonopolní úřad poslal 13. března právnímu zástupci RWE firmě White & Case, Feddersen dopis, v němž mu toto rozhodnutí sděluje.
ÚOHS měl správní řízení, které zahájil 5. února, dokončit do 15. března. Prodloužením se může protáhnout až na pět měsíců. Jelikož jde o politicky citlivou otázku, spekuluje se o tom, že šéf antimonopolního úřadu, klíčový lidovecký úředník Josef Bednář, chce rozhodnout až bude znát výsledky parlamentních voleb. Bednář údajně hraje politickou hru, v jejímž centru je jeho další působení v čele úřadu. Týdeník EURO má informace, že na úřadu vlády po zprávě o prodloužení správního řízení zavládlo velké rozčarování. Bednář prý ještě před třemi týdny při jednání s vládními činiteli tvrdil, že v případě privatizace plynárenství z jeho strany nelze očekávat žádné překážky.
Zajímavé je, že dopis pro White & Case, Feddersen podepsal nikoliv Bednář, ale vrchní ředitel ÚOHS Vladimír Stankov. Vyplývá z něj, že v rámci šetření, zda se spojením posílí dominantního postavení ve smyslu zákona, ÚOHS obdržel několik vyjádření soutěžitelů, kteří působí na některém z trhů. Stankov uvádí, že z těchto vyjádření vyplývá:
 Navrhovaným spojením bude dále posíleno již existující dominantní postavení spojujících se soutěžitelů, které bude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže s dopady především na konečné zákazníky, protože budou moci zabránit dodávkám konkurenčního plynu z těžby na území ČR a konkurenčním službám skladování na území ČR ve prospěch těchto zákazníků.
 Spojení zásadním způsobem ohrožuje připravovanou liberalizaci trhu se zemním plynem, neboť vytváří nově vzniklému monopolu ideální předpoklady pro vytvoření výchozích podmínek, které prakticky znemožní, či velmi stíží vstup jakékoliv konkurence na český trh a představuje tak velmi výrazné a podstatné narušení hospodářské soutěže.
 Konkurenční potenciál však bude zcela jistě ztracen, dojde-li k vlastnickému sjednocení českého plynárenství. Přirozená snaha investora zamezit vnitřní konkurenci mezi jednotlivými distribučními společnostmi společně s předpokládanou centralizací obchodu se zemním plynem povede k vytvoření homogenního obchodního subjektu, ovládajícího 100 procent českomoravského trhu se zemním plynem. Žádný obchodník nebude mít příležitost významněji tomuto subjektu konkurovat nebo se na trhu uplatnit. Podle mého názoru tak dochází k významnému porušení pravidel hospodářského soutěže.
„Na základě výše uvedeného Vám ÚOHS oznamuje, že zjistil, že navrhované spojení vzbuzuje vážné obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže a na základě toho Vám sděluje, že pokračuje v řízení,“ končí svůj dopis pro RWE vrchní ředitel Stankov.
Německý antimonopolní úřad fúzi RWE a Transgasu povolil v polovině března. RWE by měl za Transgas zaplatit 4,1 miliardy eur až poté, co ÚOHS tuto transakci schválí. Týdeník EURO získal informaci, že velké zpoždění ve platbě může způsobit, že se Fond národního majetku ocitne v platební neschopnosti.

  • Našli jste v článku chybu?