Menu Zavřít

Lídryní ANO pro eurovolby bude Charanzová. Pro vítězství musíme udělat maximum, řekl Babiš

17. 2. 2019
Autor: ČTK

Lídrem hnutí ANO do voleb do Evropského parlamentu bude podle očekávání současná europoslankyně Dita Charanzová. Výbor hnutí to jednoznačně podpořil, řekl dnes na celostátním sněmu předseda ANO a premiér Andrej Babiš. Doufá, že hnutí eurovolby vyhraje. Charanzová měla podporu i z řady krajských sněmů.

Charanzová (43) je poslankyní Evropského parlamentu a místopředsedkyní výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů od července 2014. Od loňského listopadu je místopředsedkyní evropské frakce Aliance liberálů a demokratů (ALDE). Babiš Charanzovou podpořil už dřív. Definitivně ji jako lídra do eurovoleb schválil výbor, který zasedal ještě před zahájením sněmu, na kterém hnutí ANO bude také volit vedení na další dvouleté funkční období.


Čtěte:

Jak si pro volby do Evropského parlamentu zařídit voličský průkaz?

Seznam českých stran a kandidátů pro volby do Evropského parlamentu 2019

Volby do Evropského parlamentu: vše, co potřebujete vědět


Babiš v projevu na sněmu připomněl, že po minulém sněmu před dvěma lety hnutí vyhrálo volby do Poslanecké sněmovny. „I po tomto sněmu doufám, že vyhrajeme volby do Evropského parlamentu. Musíme pro to udělat maximum, protože my všichni potřebujeme, aby Evropský parlament nepřijímal zákony, které mají negativní dopad na život našich lidí, podnikatelů, živnostníků,“ řekl. „Naše aktuální preference odpovídají našemu volebnímu výsledku, to alespoň podle mě mluví o stabilní podpoře našeho hnutí a myšlenek, které reprezentujeme,“ doplnil.

Květnové volby do EP považuje Babiš za nejdůležitější v historii EU, ovlivní podle něj budoucnost unie. „Hnutí ANO je proevropské. Evropský parlament je důležitý, ale na druhou stranu tam nikdy nebudeme mít zásadní vliv. Má 751 poslanců, z toho Česká republika má 21,“ poznamenal. Postěžoval si, že přesto nebojují všichni čeští europoslanci společně za národní zájmy a a nepodporují českou vládu.


Ostravský primátor Macura: ANO by mělo skončit s rozhazováním a posunout se doprava

 Ostravský primátor Tomáš Macura (ANO)


Podle premiéra někteří naopak bojují proti České republice, vládě a proti němu. „V Bruselu jsme asi jediní v Evropě, kteří se takhle chovají, že se navzájem zesměšňujeme a poškozujeme naši pověst. I proto musíme v těchto volbách uspět, aby se tam tito lidé zase nedostali,“ řekl.

„Volby ale pro nás nebudou jednoduché. Mnozí naši voliči nechodili k evropským volbám. My jim musíme vysvětlit, že i tentokrát potřebujeme, aby přišli k volbám, že je nesmí opanovat politická uskupení vítačů nebo nekritických kývačů, kteří v Evropě bezmyšlenkovitě vše odsouhlasí, nebo budou opět evropské prostředí zneužívat k vyřizování si svých účtů s někým doma,“ uvedl Babiš.

Podle místopředsedy EP Pavla Teličky, který vedl hnutí do eurovoleb před pěti lety, je představa, že by čeští europoslanci měli podporovat vládu, absurdní. „To už nemůžete chtít od premiéra … říct něco absurdnějšího, než že očekává, že poslanci za jiné politické strany, které se programově musí lišit, ho budou podporovat,“ reagoval v dnešních Otázkách Václava Moravce Telička. „Chtít, aby europoslanci byli fanklub vlády, to Evropský parlament můžeme rozpustit, protože fanklub vlády, to jsou vlády mezi sebou v Evropské radě,“ doplnil politolog Lukáš Macek.

EBF24

Telička se s hnutím rozešel kvůli sporům s Babišem v pohledu na evropskou i domácí politiku. Do europarlamentu se tehdy kromě Teličky a Charanzové za ANO dostali také Martina Dlabajová a Petr Ježek, který loni ukončil spolupráci s hnutím. Společně s Teličkou bude v letošních volbách kandidovat za nové hnutí Hlas.

Přečtěte si také:

Z představitelů státu věří lidé nejvíc Zemanovi, nejméně Kalouskovi a Babišovi

Konflikt, kam se podíváš: Babiš ani nemůže nebýt ve střetu zájmů

Zvadlé růže. ČSSD se chystá splatit dluhy minulosti

Oranžové tápání. Do vedení ČSSD se chystají Bernard a Maláčová

Návrat ztracených duší. ANO se potřebuje vrátit do pravého středu

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).