Menu Zavřít

Loni trhali rekordy

23. 2. 2007
Autor: Euro.cz

Škoda Auto

KL24

Největší česká automobilka Škoda Auto loni zvýšila čistý zisk o více než čtyřicet procent na rekordních 11,06 miliardy korun. Rekordní údaj firma zaznamenala i u konsolidovaných tržeb, jež vzrostly o 8,7 procenta na dosud nejvyšších 203,7 miliardy korun. Škoda Auto též premiérově počtem 550 000 automobilů překonala hranici půl milionu prodaných vozů, což znamená meziroční růst o téměř dvanáct procent.
„Na relativně nižším růstu tržeb oproti počtu vozů se projevil vliv koruny posilující vůči euru. Od ledna 2004 zpevnila koruna o sedmnáct procent, což nám dělá potíže zejména v klíčové západní Evropě, odkud loni pocházelo šedesát procent tržeb. Pokud bude přijetí eura oddalováno, mohlo by to vést až přehodnocení investic,“ říká finanční ředitel Holger Kintscher.
Loni Škoda vyvezla vozy, díly a komponenty za 164,2 miliardy korun, což z firmy dělá největšího exportéra v zemi. Podíl na celkovém vývozu z ČR dosahuje necelých osmi procent a v segmentu autoprůmyslu jde o více než čtvrtinu. Automobilka dokázala v západní Evropě (i přes stagnaci trhu) navýšit tržby o 5,4 procenta na 120,4 miliardy korun. Nejvyšší růst firma zaznamenala ve východní Evropě, kde tržby narostly o výrazných šestačtyřicet procent na necelých dvacet miliard korun. V Česku utržila Škodovka 25,6 miliardy korun.
I pro letošek mají v Mladé Boleslavi zajímavé plány. „Chceme zvýšit výrobu na šest set tisíc vozů a stabilizovat výkonnost. Rok 2007 bude rokem nové fabie, nových variant Roomsteru i Octavie Scout,“ sděluje předseda představenstva firmy Detlef Wittig. Řešit se má i rozšiřování výroby v Číně, Rusku a v Indii.

  • Našli jste v článku chybu?