Menu Zavřít

MÁ JI V KAPSE

3. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Generali a INA

Italský pojišťovací gigant Generali, který se výrazně angažuje i na českém pojišťovacím trhu, dokončil převzetí svého menšího rivala INA. Podle dat milánské akciové burzy získala Generali v pojišťovně INA zhruba 80 procent akcií.

Generali za zmíněný akciový podíl ve třetí největší italské pojišťovně zaplatila téměř deset miliard eur. Akcionáři INA souhlasili s výměnou akcií za akcie Generali a s dodatečnou hotovostí. Uzavření kontraktu představuje největší převzetí na r ychle rostoucím italském pojišťovacím trhu.

Nabídka Generali oceňuje zprivatizovanou pojišťovnu INA na téměř dvanáct miliard eur, což je o přibližně devět procent nad současnou tržní hodnotou podle kursu akcií na milánské burze. Doposud byly akcie INA zařazeny do báze klíčového indexu Mib30, po sloučení s Generali však z ní budou vyřazeny.

EBF24

Převzetím pojišťovny INA si společnost Generali upevní pozici na domácím trhu, kde obsadí třetinu trhu životního pojištění, a zároveň posílí pozici třetí největší pojišťovny v Evropě za svými konkurenty Allianz a Axa.

Pojišťovna INA se nejprve snažila nájezd konkurenční Generali odrazit, později však byla nucena na návrh svého rivala přistoupit (EURO 39/1999). Italská banka Sanpaolo IMI totiž odmítla hrát roli „bílého rytíře a místo obrany vyzvala pojišťovnu INA k rozdělení jejích bankovních aktivit.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).