Menu Zavřít

Má tablet budoucnost?

24. 3. 2011
Autor: Euro.cz

Manažerský panel

WT100

Fenomén raketově vzrůstající popularity relativně nového typu zařízení, tzv. tabletu, nelze přehlédnout. Stále častěji se setkávám s lidmi, kteří s očima upřenýma na rozměrnou obrazovku, bloudí prstem po displeji ve snaze napsat e-mail, prohlédnout si webové stránky či prolistovat aktuální vydání svého oblíbeného e-magazínu. Tablet má ve svém portfoliu již téměř každý renomovaný výrobce spotřební elektroniky a letos nás jimi doslova zaplaví. Je ale tablet jen další líbivou hračkou, nebo skutečnou technickou revolucí?
Touha po všestranném kompaktním zařízení, které nahradí telefon, počítač, navigaci i herní konzoli, není nic nového. Mezi předchůdce tabletů můžeme zařadit například starší typy komunikátorů, PDA či netbooky. Koncepce těchto zařízení ale na trhu nezdomácněla – něco jim k úspěchu chybělo. Vždy se totiž v první řadě jednalo „pouze“ o jakýsi posun designu, ergonomie a miniaturizace. Otázkou je, jestli tablet dokáže nabídnout něco zásadně odlišného a jestli tento formát spatřil světlo světa v ten správný čas.
Pevně věřím, že v tomto ohledu přicházejí tablety na trh ve správnou chvíli. Kvalitní pokrytí vysokorychlostním mobilním internetem je dnes standard pro většinu obyvatel, a právě bez něj by byl kterýkoli tablet pouze další hi-tech hračkou bez šance na reálné dlouhodobé využití. Díky rychlému mobilnímu připojení se tak uživatelům poprvé otevírá možnost oprostit se od samotného hardwaru a začít postupně využívat jakékoli aplikace a programy ke kterým budou přistupovat pouze vzdáleně díky datovému připojení.
Tablety samy o sobě tedy nepřinášejí na dnešní dobu žádné převratné technologie. Dostávají se ale na výsluní právě díky efektivnímu využívání velmi dostupných datových služeb. Zanedlouho tak budeme moci i na relativně málo výkonných tabletech pracovat s nejnáročnějšími grafickými programy, protože ty poběží na rychlých strojích kdesi v datových centrech.
Již nyní jsou tablety díky rychlému 3G připojení velmi užitečná multifunkční zařízení. O tom, jestli se ale stanou příslovečným komunikačním švýcarským nožem člověka 21. století, ovšem rozhodne až další rozvoj mobilního vysokorychlostního internetu spolu s nabídkou streamovaného obsahu, služeb i softwaru.

  • Našli jste v článku chybu?