Menu Zavřít

Macron s Merkelovou chtějí úzce spolupracovat

15. 5. 2017
Autor: čtk

Německá kancléřka Angela Merkelová se v Berlíně s novým francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem dohodla na velmi úzké spolupráci. Klíčoví ministři obou zemí se už zanedlouho sejdou na společném zasedání.

Merkelová a Macron, který je v Berlíně na své první zahraniční návštěvě ve funkci, se shodli na tom, že dobrý vztah Francie a Německa je zásadní pro celou Evropskou unii. Kancléřka poznamenala, že Evropa potřebuje silnou Francii. S Paříží by ráda spolupracovala například na reformách a posílení eurozóny, tak aby byla odolnější vůči případným turbulencím.


Přečtěte si výhled na Macronovo působení v prezidentské funkci:

A teď předveďte vúdú, monsieur Macron

Lubomír Heger


Francouzský prezident dnes nastínil široké reformy, které chystá na příští měsíce. Týkat se budou mimo jiné hospodářství, sociální oblasti či vzdělávání. Zásadní je podle něj zejména snížit nezaměstnanost ve Francii. Na evropské úrovni chce pracovat na snížení byrokracie. Ve vztazích Paříže a Berlína si přeje více pragmatismu.

WT100

Devětatřicetiletý centrista Macron, který nedávno ve druhém kole francouzských prezidentských voleb porazil šéfku Národní fronty Marine Le Penovou, měl dnes napilno. V Paříži už stačil sestavením nové vlády pověřit starostu města Le Havre, šestačtyřicetiletého Édouarda Philippea.

Dále si přečtěte:

Macron převzal prezidentský úřad. První návštěvu absolvuje v Německu

Zvolení Macrona je volbou pro evropské hodnoty, zní od gratulantů

Merkelová vs. Schulz 3:0. CDU vyhrála i v nejlidnatější německé zemi


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).