Menu Zavřít

Maďar v Hongkongu

27. 3. 2002
Autor: Euro.cz

Csaba Gyöpös

CIF24

PRAHA (han) - Vládní agentura CzechInvest otevřela před nedávnem svoji pobočku v Hongkongu, aby odtud lákala investice z jihovýchodní Asie. Jejím jediným zaměstnancem je slovenský Maďar Csaba Gyöpös, rodák z Šaly, kterého čeká v městě na Perlové řece rok. Gyöpös vystudoval gymnázium v Galantě, poté graduoval na Vysokém technickém učení v Brně. Po dalším studiu v Anglii pracoval ve stavební firmě a před dvěma roky dostal nabídku na místo manažera projektů CzechInvestu. Z tohoto postu pomohl přilákat tchajwanskou firmu Foxconn do Pardubic. Když potom vedení agentury hledalo člověka pro pobočku v jihovýchodní Asii, padla volba právě na Gyöpöse.
„Do Hongkongu jsem přijel letos koncem ledna s tím, že za méně než měsíc přijede ministr financí Jiří Rusnok pobočku otevřít,“ říká Csaba Gyöpös, který měl původně být v Hongkongu už v říjnu loňského roku. Jenže vše bylo nakonec jinak, a tak měl na aklimatizaci v Číně jen měsíc.
Během té doby musel sehnat nepříliš drahou, leč reprezentativní kancelář, vyřídit nutná povolení a připravit vše pro ceremoniál. „Kancelář jsem našel přímo v centru, nájem není vyšší než třeba u kanceláře CzechInvestu ve Spojených státech a nebo v Anglii,“ tvrdí Gyöpös, který v Hongkongu také našel nečekanou pomoc. Kromě českého konzulátu ho podporuje místní pobočka belgické banky KBC, která je majitelem ČSOB. „Můžu využívat její reprezentační prostory pro jednání, také mi třeba zaplatila nápoje na slavnostní otevření. To se zdařilo a Gyöpös si mohl na chvíli vydechnout. Teď mu začíná roční networkingová práce mezi místními byznysmeny. „Nečekám, že by se za tak krátkou dobu podařilo přivést do České republiky velkou investici. Jde o to proniknout do místního prostředí a navázat kontakty,“ říká ředitel agentury Martin Jahn. Přesto to nebude lehké. „V Hongkongu jsou sice velké příležitosti, ale většina investorů se soustředí na kontinentální Čínu. Přivést investici za miliony dolarů do Evropy není jednoduché,“ řekl týdeníku EURO šéf Hongkongské obchodní komory Christopher Cheng.

  • Našli jste v článku chybu?