Menu Zavřít

Majitel Zary zvýšil zisk na 36 miliard. Rostly i prodeje

20. 9. 2017
Autor: Anna Vacková - Mladá fronta

Španělskému prodejci oděvů Inditex, který vlastní řetězec Zara, vzrostl v prvním fiskálním pololetí čistý zisk i prodeje. Největší maloobchod s oblečením na světě vykázal v meziročním porovnání růst čistého zisku o devět procent na 1,37 miliardy eur (téměř 36 miliard korun). Prodeje mu vzrostly o 11,5 procenta.

Zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) stoupl rovněž o devět procent na 2,29 miliardy eur. Prodeje vzrostly o 11,5 procenta na 11,7 miliardy. Tyto výsledky společnost přičítá „rychlému přechodu“ k podzimní kolekci. Ve svých více než 7000 obchodech po celém světě ji začala nabízet už v srpnu. Silné zhodnocení eura na světových burzách se však podepsalo na jejích maržích. Výsledky společnosti jsou na fluktuaci měny citlivé, většinu svých zdrojů získává v Evropě a více než polovinu prodejů realizuje v jiných měnách než v euru.

Společnost, která působí na 93 trzích, otevřela nové obchody na 35 z nich.


Lidl spojil síly s topmodelkou Heidi Klum. Čtěte více

Spolupráce Heidi Klum a Lidlu byla prezentována 7. září v New Yorku


Inditex je podle tržní hodnoty největším prodejcem oděvů na světě. Firma je považována za průkopníka v oblasti takzvané rychlé módy, což znamená, že rychle obměňuje sortiment a vyrábí v malých sériích. To jí umožňuje téměř okamžitě reagovat na nejnovější módní trendy. Díky tomu se firmě již několik let daří překonávat H&M a další konkurenční řetězce.

MMF24

Inditex vlastní celkem osm značek, kromě Zary také Massimo Dutti, Bershka, Pull & Bear či Oysho. Firmu založil Amancio Ortega, který je jedním z nejbohatších lidí světa. První prodejnu Zara otevřel Inditex v roce 1975 ve španělském městě La Coruňa. V prosinci 1988 podnik zahájil prodej mimo Španělsko, a to v Portugalsku. V České republice začala firma působit v roce 2001.

Přečtěte si také:

Nereálný obraz těla. Gucci a Dior přestanou využívat hubené modelky

Diskont jako dobrý byznys


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).