Menu Zavřít

Malé, ale šikovné

20. 11. 2002
Autor: Euro.cz

Chardonnay ze Znovínu budí dojem slámového nebo ledového vína

KL24

Vedle vyhlášených a všude zmiňovaných existují na Moravě také malé vinařské oblasti, ne tolik populární, stejně však dobrými víny oplývající. Ze tří stovek pěstitelů v oblasti brněnské, kde se vinohrady rozestírají na asi 650 hektarech, stojí za zmínku například originální mikroregion v okolí obce Dolní Kounice. Nalezneme v něm báječná vína, především červená, ve sklepě rodiny Musilovy. Stále častěji se mezi konzumenty skloňují také jména Trpělka a Oulehla z Moravských Bránic.
Další z menších oblastí je Kyjovská, kde na ploše 375 hektarů pracuje 133 vinohradníků. Z vinařů, jejichž význam přerostl hranice regionu, zmíním za všechny Štěpána Maňáka ze Žádovic. Ten svým vínům vtiskl dokonalý kolorit místa, v němž se zrodila.
Pro dnešní nabídku mám připravena vína dvě. Chardonnay ´01 pozdní sběr z nabídky Znovínu Znojmo je až neuvěřitelně marnotratné v rozdávání vůní a chutí. Zlatavé, poněkud těžší barvy, která napovídá vysoké vyzrání, potvrzuje v kytce tento předpoklad. Intenzita jednotlivých komponent, mezi nimiž dominuje nazrálost tak výrazná, že se nechce věřit údaji o jakostní třídě. Víno budí dojem slámového nebo ledového. Chuť jen podepírá tuto myšlenku. Přebohatý, široce komponovaný sled jejích prvků je plný hroznů ovoce a stopy ušlechtilé cukernatosti, že se vlastní výraz odrůdy téměř vytrácí. Dlouhý konec, podpořený kyselinou, umožňuje zplna vychutnat každý doušek.
Sylvánské zelené ´01 pozdní sběr je produktem souseda Znovínu, vrbovecké společnosti Ampelos. Je opakem předchozího vína – lehké, ne tolik výrazné ve vůni, zato však živoucí a oplývající mladistvou energií. Chuť neširokého spektra s květinovo-ovocitým charakterem, ale s mocným „tahem“ a nárůstem v konci. Veskrze příjemné dojmy vzbuzující víno má čáku na to, získat si širokou popularitu.
Téma víno se v předvánočním čase objevuje snad všude, ať již méně nebo více zdařile. Do druhé kategorie patří publikace s poněkud dlouhým názvem Velká kniha o kráse snoubení vín a pokrmů autorů Luboše Bárty a Branka Černého. Mnoho kombinací, které aktéři nejen určovali, ale i vařili, jistě znamenalo nelehkou, o to však krásnější práci. Kniha obsahuje popisy vín, pojednané vyčerpávajícím způsobem, nápadité a jistě, i lahodné pokrmy. Nevím, jak funguje ono v titulu avízované snoubení, neměl jsem dosud možnost je vyzkoušet.
Konečný výsledek má jeden kaz, který se ovšem netýká obsahu. Za horou kreativní práce se trochu ztratil zájem o konečný vzhled knihy. Grafika – po mém soudu – pokulhává za obsahem a ani knihařské zpracování není bez vady. Proto se může mnohým zdát, že cena je neúměrná provedení.

  • Našli jste v článku chybu?