Menu Zavřít

Malé strany rozhodnou

9. 4. 2010
Autor: Euro.cz

ODS a ČSSD v minulosti zahrotily volební zákon a teď se jim to vrací

Předminulou sobotu v rozhovoru pro Právo Jiří Paroubek pravil: „Chceme volebně směřovat k situaci, která byla po krajských volbách, abychom mohli vytvořit koalici s takovým partnerem či partnery, se kterými uplatníme co největší část našeho programu.“ Po krajských volbách 2008 vytvořila ČSSD krajské koalice s ODS, KDU-ČSL a KSČM. Setrvá-li Paroubek na názoru „obecně si nedovedu představit, že bychom oželeli něco ze svých pilířů, zejména pokud jde o boj proti krizi, nezaměstnanosti, korupci“, nepřipadá v úvahu koalice s ODS, již ostatně považují obě strany za „havarijní řešení“. Připadá však v úvahu s KDU-ČSL, pokud se udrží ve sněmovně a zároveň se Paroubek „nespustí“ s komunisty, což by „bratři a sestry“ asi „nepřekousli“, ani kdyby jim to sousto nějak „předžvýkal“ Cyril Svoboda. Navíc i když se lidovci ve sněmovně udrží, téměř jistě nezískají tolik hlasů, aby to s ČSSD a bez účasti KSČM vydalo na většinovou koalici. „Chceme volebně směřovat k situaci, která byla po krajských volbách,“ se proto rovná Paroubkovu přiznání, že v případě volebního úspěchu bude ČSSD spolupracovat s KSČM.
Na neatomizované levici nikdo další není. Zelení pod Liškovým vedením sice v porovnání s Bursíkovým kurzem trochu doleva uhnuli, ale k programovým cílům ČSSD a k Paroubkovu stylu mají stále daleko. A SPO-zemanovci nevznikla na podporu ČSSD, nýbrž aby ji oslabila. „V poslední fázi volební kampaně to sdělíme velmi hlasitě,“ říká Paroubek. Chystá se tedy k útoku na zemanovce, jimž přisuzuje nanejvýš dvě tři procenta získaných hlasů. Jen aby se nespletl! Na dvou procentech zemanovci začali, ale dle současných volebních modelů jsou možná už na čtyřech, a do voleb zbývá ještě víc než šest týdnů! Jak dokládá čerstvý výzkum agentury SC&C pro Český rozhlas, v kraji Vysočina, kde se Zeman usadil, přetáhla jeho strana ČSSD sedm procent jejích voličů z června 2006. I když v jiných krajích, s nimiž není Zeman osobně spjat, budou zemanovci „nasávat“ odjinud méně, ztrátu několika procent hlasů způsobí především ČSSD, a těžko ODS, jak v Právu mlžil Paroubek. Dokonce není vyloučeno, že zemanovci usednou v příští sněmovně a zapojí se do koalice pochopitelně nikoli Paroubkovy, nýbrž pravo-středové v čele s ODS, kdyby sestavovala příští vládu.
To však bude opět obtížné, ať už v květnových volbách zvítězí favorizovaná ČSSD, anebo ODS, jež má zatím na „oranžové“ ztrátu. O Paroubkových omezených možnostech sestavit levicovou či levo-středovou koalici už byla řeč. Dodejme k tomu, že pokud se ČSSD nepřiblíží ke 40procentnímu volebnímu zisku – a zatím je o plus minus osm procentních bodů níž – Paroubkův potenciální partner, ať by jím byl s výjimkou ODS kdokoli, šéfa ČSSD pořádně „zmáčkne“ a za koalování si nechá dobře zaplatit posty a všelijakými ústupky. Možná ještě hůř je však na tom ODS. Od počátku dubna zatím dva uskutečněné krajské výzkumy SC&C pro Český rozhlas naznačují, že ODS na Vysočině a v Karlovarském kraji opustila zhruba polovina jejích voličů z června 2006. Zamířili hlavně do TOP 09 (asi dvacet procent) a do Věcí veřejných (zhruba deset procent). Pokud se tento trend potvrdí v dalších krajích, a například pražská ODS má z průzkumu jiné agentury podobný signál, pak „modří“ skončí ve volbách s dvojciferným výsledkem začínajícím dvojkou, jak připouští šéf jejich volebního štábu Ivan Langer. Má pravdu, že i s takovým výsledkem se dají volby vyhrát. Jejich epilogem by však byla křehká, vícečetná koalice, v níž by řekněme TOP 09, Věci veřejné, případně i lidovci, SPOZ či ještě zelení drželi ODS zkrátka.
Jádro problému je v malých stranách, proti nimž kdysi ODS a ČSSD zahrotily volební zákon. Teď se jim to vrací! Používanou D’Hondtovou formulí přepočtu získaných hlasů na mandáty ubližují menším stranám, jež jsou dále znevýhodněné v krajích s malým počtem voličů. Alespoň dva příklady. Strana zelených získala v červnu 2006 více než šest procent hlasů, ale pouze tři procenta mandátů. A na Vysočině, v druhém co do počtu voličů nejmenším kraji, obdržela sice tehdy KDU-ČSL více než dvanáct procent hlasů, leč vydalo jí to zde na jediného poslance. Politolog Lukáš Lebeda proto upozorňuje, že vysoký počet malých stran od středu doprava může způsobit, že se do sněmovny dvě, tři, nebo dokonce čtyři z nich neprosadí. Dodejme, že pak by ODS neměla vládní koalici s kým sestavit a stanula by před nikoli jen pro ni nezáviděníhodným dilematem. Má se snažit o bezzásadovou dohodu s Paroubkem, anebo ho nechat vládnout s komunisty?

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).