Menu Zavřít

Malé tele

5. 11. 2004
Autor: Euro.cz

Klíčem je Altima, fond bývalých investičních bankéřů z Deutsche Bank

České radiokomunikace (ČRa) a jejich většinový akcionář společnost Bivideon pokračují v politice informační uzavřenosti. Trh je přesvědčen, že záměrem akcionáře je rozprodat aktiva ČRa a vystoupit tak z investice. Toto očekávání týdeníku EURO minulý týden potvrdili nezávisle na sobě dva investiční bankéři. Společnost ČRa ale zhruba před měsícem oznámila, že zvažuje koupi alternativního operátora Aliatel a maďarské Antenny. Jaké jsou strategické plány společnosti a jejího vlastníka, ale není možné oficiálně zjistit. ČRa sice dostala od Komise pro cenné papíry (KCP) před dvěma roky pokutu za neplnění informačních povinností, s utajováním pro investory klíčových informací však nikdy nepřestala.

Mlčenlivý ředitel.

„ČRa se ke svým strategickým plánům nechtějí vůbec vyjadřovat,“ sdělil tiskový mluvčí Pavel Kočiš na žádost týdeníku EURO o rozhovor s generálním ředitelem Miroslavem Čuřínem. „Pan ředitel je navíc vázán smlouvami o mlčenlivosti,“ dodal mluvčí Kočiš.
Ani mediální zástupce Bivideonu Vladimír Bystrov z agentury Bison & Rose nebyl schopen zařídit schůzku s představitelem majoritního vlastníka. „Společnost Bivideon je jen investičním nástrojem fondu Czech Value Investment Limited. A lidé, kteří Bivideon ve statutárních orgánech Českých radiokomunikací reprezentují, nemají zájem se scházet s novináři,“ uvedl Bystrov. Fond Czech Value Investment Limited (CVIL) je registrován v Tichomoří na ostrově Guernsey. Jména jeho podílníků nejsou známa. Bivideon, který nyní vlastní téměř 95 procent ČRa, prosadil stažení akcií z veřejných trhů. ČRa již předložila regulátorovi kapitálových trhů ke schválení nabídku odkupu pro akcionáře, kteří na říjnové valné hromadě nehlasovali pro vyřazení akcií z obchodování na burze. Zároveň vedení ČRa vypovědělo Bank of New York smlouvu k depozitním poukázkám GDR, které se obchodovaly na londýnské burze.

Studnice džusu.

„Kluci z Deutsche Bank šli do malého telete, tak jsme projektu České radiokomunikace říkali, s cílem dostat se přes něj k velkému teleti, tedy k Českému Telecomu. A málem jim to vyšlo. Jenže pak to při posledním privatizačním pokusu překazil Bessel Kok. On je chytrý šachista. Nicméně Mark Donegan a další bývalí bankéři Deutsche Bank z Londýna se snaží o dokončení původního plánu stále, byť v upravené podobě,“ řekl týdeníku EURO významný pražský lobbista pod podmínkou zachování anonymity. „Až ovládnou České radiokomunikace ze sta procent, tak prodají čtyřicetiprocentní podíl v T-Mobile Czech republic. Tam je tolik džusu, že jen to jim bude stačit. A zbytek Českých radiokomunikací by rádi prodali Českému Telecomu. Mají představu, že pokud bude Telecom privatizovaný přes kapitálový trh, tak by si koupili tak patnáct procent, aby v něm měli rozhodující slovo,“ dodal. Možnost takto ovládnout Český Telecom považuje za naprostý nesmysl generální ředitel Burzy cenných papírů Praha Petr Koblic. „Vzhledem k tomu, že institucionální portfolioví investořiv nezanedbatelné míře využívají svých práv hlasovat na valných hromadách, lze si těžko představit, že kdokoliv, kdo by vlastnil méně než 30 procent akcií, by mohl neomezeně ovládat firmu,“ říká Koblic (EURO 44/2004). Navíc pokud ČRa získají alternativního operátora Aliatel, jejich začlenění do Českého Telecomu by s největší pravděpodobností zakázal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
Již citovaný lobbista tvrdí, že opční smlouva na prodej podílu v T-Mobile je podepsána již dva roky s Deutsche Telecomem. Transakce však prý bude provedena až po vypořádání se se všemi minoritními akcionáři. Džusu bude hodně, ale proč by se o něj „kluci z Deutsche Bank“ měli s někým dělit.

EBF24

Mimořádná dividenda na dluh.

„Po stažení akcií ČRa z veřejných trhů se dá očekávat zrušení společnosti s převodem jmění na jediného akcionáře, tedy vcucnutí (´squeeze out´) radiokomunikací do Bivideonu. ČRa tak budou zrušeny bez likvidace a zbaví se minoritních akcionářů i proti jejich vůli. Až potom prodají podíl v T-Mobile, který před několika lety vyvedli na kajmanskou dceru,“ očekává budoucí vývoj analytik Jan Schiesser z Atlantiku FT. Obchodní zákoník sice řiká, že není možné provést „squeeze out“ na zahraniční právnickou osobu (Bivideon je registrovaný v Nizozemsku), ale to nepředstavuje nepřekonatelný problém. „V praxi tento problém lze řešit vložením mezistupně. Bivideon si může založit dceřinou společnost v České republice, jí prodá své akcie Českých radiokomunikací a ona pak provede převzetí,“ uvádí Petr Hanzal z advokátní kanceláře Weil, Gotshal & Manges.
„Nejasná je otázka, co hodlají udělat se zbytkem Českých radiokomunikací po prodeji podílu v T-Mobile. Nemají téměř žádný dluh a mají silné cash-flow, což jim umožňuje vzít si velký úvěr. Ohlášený záměr koupit alternativního operátora Aliatel může být rozumným krokem, neboť radiokomunikace mají dost financí na investice i vlastní síť, ale chybí jim marketing a klienti. Kromě strategie udělat společnost větší a atraktivnější významnou investicí, se ale investor může rozhodnout pro variantu zadlužení se, aby vyplatil mimořádné dividendy,“ uvedl Jan Schiesser.

Komu říkají pane? Kdo je skutečným vlastníkem Českých radiokomunikací (ČRa), není známo. Většina lidí na trhu je přesvědčena, že to je Deutsche Bank či bývalí manažeři z její londýnské pobočky. Necelých 95 procent akcií ČRa vlastní Bivideon, registrovaný v Nizozemsku. Přes 90 procent potřebných pro případné převzetí společnosti a nucené vyplacení minoritních akcionářů získal letos, když přes prostředníka koupil jedenáctiprocentní podíl, který držela Netla Management Limited.
Bivideon je ale pouhou skořápkou pro tuto investici, jeho vlastníkem je investiční fond Czech Value Investment Limited, registrovaný na ostrově Guernsey v Tichomoří. Manažerem fondu CVIL je Deutsche Bank a jako její poradce pro investici do Bivideonu figuruje londýnská firma Altima. Právě poslední jméno bude nejpravděpodobněji klíčem k ČRa. Německý list Handelsblatt publikoval letos na jaře krátkou zprávu, že bývalí investiční bankéři z londýnské pobočky Deutsche Bank v čele s Markem Doneganem založili hedgeový fond Altima. Letos v červnu byl Mark Donegan kooptován do představenstva Českých radiokomunikací.
Pražský investiční bankéř řekl pod podmínkou zachování anonymity, že Altima má ve správě 1,5 miliardy dolarů, z nichž velkou část dostala právě od Deutsche Bank, a že má zájem koupit si významný podíl Českého Telecomu pokud bude privatizován přes kapitálový trh.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).