Menu Zavřít

Malinkatý elegán

13. 12. 2005
Autor: Euro.cz

Stylový útok na notebooky

Klasické digitální trio, které je k vidění u většiny technomaniaků, je složeno z jednoho počítače doma, druhého v zaměstnání a notebooku v brašně na cesty. Pokud tuto hromadu křemíkového šrotu položíte na váhu, s oběma monitory, tiskárnou a audiosystémem se klidně dostanete na sedmdesát kilogramů hmotnosti. Dokud spokojeně leží na stole, nic se neděje. Ovšem dít se začne v momentě, kdy vás potká katastrofa například v podobě stěhování, jako mě nedávno. Počítače chtějí jemnější zacházení, takže při tahání neforemných plechových beden bez madel, kličkování v úzkých dveřích nebo mezi automobily na parkovišti je zcela jistě několikrát od srdce proklejete.
Ani notebooky nejsou úplně dokonalé řešení. Mají sice daleko menší hmotnost i kompaktnější rozměry, pořád však jsou citlivé na různé nárazy, pády a podobné každodenní události. Proražený displej vyexpeduje starší notebook do kontejneru vzhledem k ceně opravy celkem spolehlivě. Přitom kdo kdy viděl otevřenou skříň počítače, dobře ví, že z osmdesáti procent svého objemu je prázdná. Ostatně, notebook není zjednodušeně řečeno nic jiného, než oněch důležitých dvacet procent běžného počítače. Podobná úvaha zřejmě prošla hlavou i konstruktérům Applu v Kalifornii. Monitoru netřeba, v zaměstnání i domácnosti jej máme všichni. O klávesnici a myši platí totéž. Výsledkem této rovnice je Mac Mini. Počítač bez monitoru, klávesnice a myši, neuvěřitelně malý, tichý a lehký.
Mac Mini dokáže plně nahradit běžný domácí i kancelářský počítač. S výjimkou nových her a náročnějších úprav videa jeho výkon dostačuje na všechny běžné aplikace typu kancelářského balíku, DVD přehrávače nebo připojení k webu. O komunikaci s majitelem se stará Mac OS X Panther, v současnosti zřejmě nejpropracovanější operační systém na světě, kterému přijde konkurence nejdříve za rok v podobě Windows Vista. Mac OS je stabilní, excelentně graficky zpracovaná ukázka opravdu dobře zvládnuté kooperace mezi tvůrci softwaru a hardwaru. K počítači dostanete doslova tunu programů od iTunes až po software sloužící pro tvorbu vlastních filmových DVD. V podstatě jakmile Mac Mini vybalíte a zapnete, můžete začít pracovat a bavit se bez jediné koruny další investice. MacOS je však naprosto jiný než Windows, i přes některé podobnosti konvergenční evoluce. Až vás Mac konfrontuje se zažitými postupy, také si zaskřípete zuby. Pokud jste zvyklí mít svůj počítač pod kontrolou, v oblasti hlubší administrace systému bez důkladnějších znalostí rychle narazíte. Nejlépe to mohu připodobnit ke dvěma cizincům. Polák, mluvící výborně anglicky, potkal Španěla, ovládajícího plynně němčinu. A moc si spolu nepopovídali, bez ohledu na skvěle zvládnuté cizí jazyky. Nicméně zažité „PC postupy“ vám pro běžnou práci bohatě postačí.
Na počítačích Apple je v každém detailu vidět soulad mezi celou produktovou řadou a design Mini se nese v duchu očekávání. Žádné ostré hrany, mléčně bílý plastový povrch s tradičním nakousnutým jablkem je zasazen do šedé hliníkové krabičky. Jediný další vizuální prvek je štěrbina DVD mechaniky. Z hlediska komunikačních rozhraní má ale Mac Mini jisté rezervy. Určitě bych uvítal více USB portů, případně i další běžná rozhraní. Klávesnici a myš musíte připojit právě přes USB, což znamená, že volný port zůstane v lepším případě jen jeden, v horším žádný. Pokud ale zakoupíte Mac Mini s takzvanou Air port kartou, lze tyto dvě komponenty připojit i bezdrátově. Toto řešení ovšem vyžaduje předchozí zralou úvahu, neboť vás může silně psychicky rozložit. Jako například mě, když jsem dva dny v pracovně usilovně hledal bezdrátovou myš mezi akademicky rozloženými časopisy, knihami, nářadím a různými dalšími potřebnými věcmi, vyskytujícími se v takových pracovnách po celém světě.
Pokud pro vás počítač neznamená jen synonymum pro počet snímků za sekundu v Doomu a jde vám více o stabilitu, provázanost softwaru s hardwarem a pohodlnou práci, Mac Mini je možná právě to, co hledáte. Dokáže snadno nahradit notebook, je výkonnější a vypadá velmi zajímavě. Apple totiž posledních několik měsíců neustále dokazuje, že zajímavé a funkční nemusí být v protikladu, a zájem zákazníků mu dává za pravdu.

Apple Mac Mini

  • procesor: IBM PPC G4, 1,42 GHz
  • rozměry: 16,5 x 16,5 x 5 cm
  • hmotnost: 1,32 kg
  • operační paměť: 256 MB DDR PC2700
  • pevný disk: 80 GB
  • grafická karta: ATI Radeon 9200, 32MB DDR RAM, AGP 4x
  • mechanika: štěrbinová DVD, zapisovací
  • rozhraní: 2x USB 2.0, DVI, FW400, modem, 10/100 ethernet, Bluetooth, WiFi
  • software v ceně: Mac OS X, Mail, iChat, iSync, iTunes, iMovie, iPhoto, iDVD, Safari, Sherlock, AppleWorks, Nanosaur 2
  • cena: 18 270-24 660 Kč včetně DPH

Klady
- design
- rozměry
- výkon
- operační systém

CIF24

Zápory
- menší pevný disk
- větší zdroj

  • Našli jste v článku chybu?