Menu Zavřít

MÁLO RADOSTI

15. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Z a h r a n i č n í     o b c h o d

Z letošního prvního konjunkturálního průzkumu vývoje zahraničního obchodu by měli největší radost v Evropské centrální bance, protože 77 procent firem uvedlo, že používá účet v euru a další si ho chtějí založit. Z hlediska tuzemské ekonomiky šetření nepředkládá o nic lepší vyhlídky než vláda, státní orgány i analytici ze soukromé sféry.

Očekávaná stagnace dovozu mnoho neznamená, protože nízká importní dynamika v prvním kvartále je jev každoroční. Závažnější je, že firmy počítají jen s asi dvouprocentním - v běžných cenách - meziročním zvýšením exportu.

Podnikatelé jsou v tomto ohledu skeptičtější než makroekonomové, mezi nimiž převládá názor, že dynamika exportu bude sice dál klesat, ovšem měla by se udržet na zhruba šesti, sedmi procentech.

ebf - tip - debata

ČSÚ v této souvislosti připomíná, že v době konání průzkumu koruna ještě nezahájila nynější poměrně výrazné oslabování. Možná, že teď by byli exportéři o něco veselejší. Nicméně pokles kursu měny a naděje na pokračující snižování dovozních cen jsou dnes jedinými trumfy našeho zahraničního obchodu, což je tváří v tvář očekávanému oslabování konjunktury v Evropě dost chabá výbava.

Mimochodem, v nedávném šetření o vývoji v průmyslu byly firmy, pokud jde o odbyt v zahraničí, výrazně optimističtější. To potvrzuje, že konjunkturální průzkumy jsou sice informace zajímavá, nikoliv však směrodatná.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).