Menu Zavřít

Malý, ale šikovný

9. 11. 2007
Autor: Euro.cz

Digitální televizi je možné instalovat i do počítače

ebf - tip - debata

Až dosud jsme se v našem seriálu věnovali pouze tomu, jak přijímat digitální vysílání za co nejméně peněz pomocí klasické televize, případně za více peněz integrovanou digitální televizí (IDTV) bez jakéhokoliv dodatečného zařízení. Většina současných digitálních televizorů je konstruována jako kombinované přijímače digitálního i analogového vysílání, ale raději bych se při jejím nákupu v obchodě na to pro jistotu přeptal.
A nyní něco pro pokročilé: Digitální televizi je možné instalovat i do počítače prostřednictvím přídavné DVB-T karty. Ta umožňuje nejen sledovat televizi, ale i nahrávat pořady na pevný disk, případně využívat další digitální služby. Pro notebooky jsou k dispozici moduly, které se k počítači připojují přes USB nebo DVB-T adaptéry. Většinou ale televizní obraz nepokryje celý monitor. Existují však i karty, které dovedou přijímat analogové i digitální vysílání, pokryjí obrazem celý monitor a ještě umožňují funkci obraz v obraze (PIP). Například karta Typhoon DVB-T Duo obsahuje duální tuner umožňující příjem digitálního pozemního i analogového signálu. Televizní pořady je možné sledovat mobilně, bez ohledu na momentální pokrytí digitálním vysíláním, pomocí jedné karty. Karta má dva anténní vstupy, jeden pro anténu určenou na analogový příjem a druhý pro anténu na příjem digitálního signálu. Software umožňuje nahrávání digitálního videa v reálném čase, nahrávání analogového videa do formátu MPEG 2, časové programování nahrávání, odložené přehrávání nebo uložení. Součástí výbavy je také malá prutová anténa, lze samozřejmě použít i standardní TV antény.
Německá firma Technotrend ale zpětným postupem od počítačových DVB-T karet vymyslela miniaturní set-top box k televizorům, který se vejde do dlaně a tvoří jej pouze nástavec na zástrčku SCART. Jeho cena okolo dvou tisíc korun se neliší od ceny stolních digitálních přijímačů a podle testu serveru Digitální televize.cz přes svou miniaturní velikost obsahuje softwarově to samé, a dokonce i více, než plnoformátové stolní přehrávače. Vyžaduje však stejně jako jiné digitální přijímače vlastní zdroj energie prostřednictvím adaptéru. Vedle televizoru se položí jen malé očko s krátkým kabelem, které snímá infračervené impulzy dálkového ovládání. Veškeré menu je pouze na obrazovce.
Světlá budoucnost zřejmě čeká digitální televizi také v malých přenosných přijímačích, protože DVB-T má nižší nároky na velikost antény a její nasměrování. Díky těmto vlastnostem bude možné získat kvalitní příjem i za jízdy v autě nebo ve vlaku. Ale o tom více až v roce 2011, kdy digitální vysílání opanuje Českou republiku. V současnosti má k pozemnímu digitálnímu vysílání přístup třetina obyvatel Česka. Jsou to zejména lidé žijící v Praze, Brně, Ostravě, Domažlicích a v okolí těchto měst. Se spuštěním digitálního vysílání z Bukové hory by se dle propočtů Českého telekomunikačního úřadu mělo pokrytí digitálním vysíláním zvýšit na 42 procent populace. V tom nejsou zahrnuti lidé, kteří v příhraničních oblastech chytají německé nebo rakouské programy. Zcela bez možnosti sledovat současnou analogovou televizi bude na konci roku přibližně pět až šest procent obyvatel.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).