Menu Zavřít

Marek Dřímal: Potřebujeme stabilitu

18. 10. 2012
Autor: profimedia.cz

Makroekonomické údaje z české ekonomiky zveřejněné v říjnu trhy rozhodně nepotěšily. Zklamání přinesla především průmyslová produkce, a to i po očištění o rozdílný vliv podnikových dovolených v letošním a loňském roce. Nezaměstnanost dále rostla, dynamika maloobchodních tržeb se opět dostala do červených čísel a struktura spotřebitelské inflace ukázala na pokračující slabé poptávkové inflační tlaky.

V porovnání s prognózou České národní banky se tak potvrzují spíše protiinflační tendence. Lepší budoucnost v následujících měsících neslibují ani předstihové indikátory. Český PMI index z průmyslu se propadl hlouběji do pásma, které značí zpomalení ekonomické aktivity. Uvolňování měnových podmínek ze strany ČNB tak bylo logickým krokem.

V kontextu posledních makroekonomických údajů z ekonomiky našeho hlavního obchodního partnera, Německa, se však ukazuje, že ani slabší koruna nemusí být všelékem. Podle nich totiž v Německu oslabuje domácí poptávka – klesají tovární objednávky, nízká je i dynamika importů. Umístit české exporty na německém trhu tak může být stále těžší.


Čtěte také:

Singer: ČNB v případě nutnosti oslabí kurz koruny

Hypotéky jsou rekordně nízké. Na dně ale ještě ne

Inflace zpomalila, klesají ceny potravin i oblečení

CIF24


Potvrzuje se tak omezená možnost ČNB bojovat se současnou recesí ekonomiky. Podnikům i domácnostem by více prospělo stabilnější prostředí, kde nedochází ke změnám daní každý rok a ještě na poslední chvíli, i jistota ohledně úsporných opatření a reforem na podporu konkurenceschopnosti.

Autor je ekonom Komerční banky

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).