Menu Zavřít

MARNÁ BITVA O JMÉNO TELEVIZE

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

TV Nova

Vladimír Železný minulou středu oznámil, že znovu stanul v čele televize Nova. Je to však jen další z jeho mediálních triků, který se vůbec nezakládá na pravdě. Krajský obchodní soud v Praze totiž s největší pravděpodobností nedovolí přejmenovat společnost CET 21 na TV Nova.

Minulé úterý se v pražském sídle společnosti CET 21 (drží licenci pro vysílání televize Nova) sešli její podílníci. Valná hromada proběhla zcela pod kontrolou Vladimíra Železného (vlastní 60 procent CET 21) a Petera Kršáka (16,67 procenta). Z funkcí jednatelů odstoupili Peter Hunčík (4,14 procenta), Vlastimil Venclík (8,34 procenta) a Josef Alan (8,33 procenta). Vladimír Železný jednatelem zůstal a dvěma dalšími jednateli se stali právní zástupce CET 21 Aleš Rozehnal a Peter Kršák.

Podílníci se však dohodli i na další zásadní změně. Chtějí společnost CET 21 přejmenovat na TV Nova, s. r. o. To se ovšem vůbec nelíbí americké společnosti Central European Media Enterprises (CME), která je hlavním podílníkem (99 procent) České nezávislé televizní společnosti (ČNTS). Právě ČNTS je vlastníkem ochranné známky Nova TV, kterou má zaregistrovanou pod číslem 188782. Proto ČNTS podala 26. dubna u Krajského obchodního soudu v Praze na Vinohradech žádost o vydání předběžného opatření, kte ré by podílníkům CET 21 zabránilo změnit název společnosti na TV Nova.

Právní zástupce CET 21 Aleš Rozehnal se ovšem domnívá, že soud žádosti ČNTS nevyhoví. „Ochranná známka je něco jiného než obchodní název. To vyplývá z Obchodního zákoníku, uvedl Rozehnal pro týdeník EURO. Advokát Robert Pergl z kanceláře Váňa , Pergl a partneři ovšem s tímto výkladem nesouhlasí. „Práva vyplývající z užívání ochranné známky jsou nadřazena užívání obchodního jména společnosti. ČNTS by tedy měla u soudu uspět, řekl týdeníku EURO.

Vladimír Železný minulý týden uvedl, že CET 21 má na změnu názvu právo, neboť jí byl přidělen spolu s licencí na vysílání televize. Z příslušných dokumentů vydaných radou však vyplývá, že tehdy se měla i televizní stanice jmenovat CET 21, nikoli Nova.

Jistou komplikací by pro ČNTS mohla být skutečnost, že na Úřadu pro průmyslové vlastnictví v pražských Dejvicích má zaregistrovanou známku Nova TV, nikoli TV Nova - tedy v obráceném pořadí slov, než jak chtějí podílníci CET 21 společnost přejm enovat. Podle Pergla ovšem není pořadí obou slov důležité. „Jestliže registrovaná ochranná známka obsahuje obě tato slova, pak není důležité, které slovo je na prvním a které na druhém místě, uvedl Pergl.

Krajský obchodní soud v Praze se k celé záležitosti odmítá vyjádřit. „Nikomu jinému než zainteresovaným stranám sporu žádné informace neposkytneme. To vyplývá ze zákona, řekla v rozhovoru pro týdeník EURO dozorčí soudu Zdeňka Zvěřinová.

Změna názvu společnosti CET 21 navíc podléhá schválení Radou České republiky pro rozhlasové a televizní vysílání. Vladimír Železný sice tvrdí, že sjednocení názvu společnosti disponující licencí s názvem televizní stanice je v souladu s požadavky rady, ale ta nemůže ignorovat případné negativní stanovisko soudu. „Za normálních okolností by to byla rutinní záležitost, uvedl člen Rady Petr Štěpánek, „V případě CET 21 je to však komplikovanější. Protože si na známku TV Nova činí nárok dvě společnosti, rada by se podle mého názoru neměla stavět na stranu jedné z nich, ale měla by posečkat, jak dopadne soud, a teprve pak rozhodnout.

Materiál rozdávaný na středeční tiskové konferenci společnosti CET 21 byl sice uveden titulkem „V čele TV Nova opět Vladimír Železný , ale ze všech zjištěných skutečností vyplývá, že se jedná o pouhý trik, jehož cílem bylo zmatení novinářů a p otažmo i veřejnosti. Vladimír Železný se do čela TV Nova zatím nevrátil.

EBF24

Železného navíc nečeká jen soudní spor o ochrannou známku TV Nova. Američané (CME) se už obrátili i na mezinárodní arbitráž. U soudu mezinárodní obchodní komory v Paříži chtějí dosáhnout toho, aby jim Vladimír Železný vrátil 23 milio ny dolarů, které podnik CME vyplatil bývalému řediteli televize Nova. CME dále žádá Železného o další, blíže neurčené odškodné za to, že porušil dohodu z roku 1997 o prodeji obchodních podílů, v jejímž rámci CME zakoupila od Železného 5,8 procenta ČNTS. Arbitrážní slyšení se budou konat v nizozemském Amsterdamu. Železného bude zastupovat Aleš Rozehnal, který minulý týden pro týdeník EURO uvedl, že jeho mandant zatím neobdržel předvolání před soud. Podle jeho slov však musí být r ozsudek vynesen nejpozději do půl roku od data zahájení projednávání sporu.

Sám Železný si zřejmě velmi dobře uvědomuje, že u amsterdamského soudu půjde o vše, což dokládá i jeho vyjádření pro letošní 19. číslo týdeníku Mladý svět: „Je to miliarda, co nade mnou visí, možná zabavení majetku. Já nevím. I když právníci mi říkají, abych to hodil za hlavu. Ale to se nedá jen tak obejít.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).