Menu Zavřít

Marodí celá rodina

8. 2. 2017
Autor: Redakce

Jen hlupáci a vlády opakují vícekrát stejné chyby, jak opětovně potvrdil na svém posledním zasedání Sobotkův kabinet schválením tříměsíčního placeného volna ze zaměstnání. Jako by nestačilo, že jsme v Česku zavedli čerstvě valorizovaný příspěvek na péči o dlouhodobě nemocné, který se obratem stal zdaleka nejzneužívanější sociální dávkou a náklady na jeho výplatu stojí státní rozpočet mnohonásobek toho, co slibovaly „odborné analýzy“ ministerstva práce a sociálních věcí.

Nyní tedy přibude i tříměsíční placené volno ze zaměstnání honorované podle obdobných pravidel jako mateřská. O tom, že se s ním bude podvádět stejně jako s příspěvkem na péči, není pochyb.

Je hezké starat se o své blízké a podporovat tyto dobré lidské vlastnosti. Jenže když lidskost vítězí nejen nad sobectvím, jak rádi hlásají naši socialisté, ale i nad zdravým rozumem, jak je tomu v tomto případě, nedá se to obhájit ani výmluvou na tradiční předvolební dárečky voličům. O tom, že tenhle dáreček ocení všichni, jejichž odvody státu nepokrývají objem přijatých slev na dani, dávek, příspěvků, pohřebných, porodných, pastelkovných, je celkem jasné. Navíc už delší dobu je těchto voličů více, než těch, kteří to platí.

Přečtěte si další komentáře Pavla Párala:

Babišův smrádek

Bože, to bolí

Brexit natvrdle

Místo toho, aby obce dostaly odpovědnost, prostor a prostředky řešit zvláštním příspěvkem s pomocí místních sociálních služeb v individuálních případech složité sociální situace, které nepochybně u řady lidí v případě delší a vážné nemoci přicházejí, nám zde vláda zase buduje systém placené dovolené „na lékařský předpis“ pro banálně vyvrknutou nohu pratety Helči, dostupný i těm, kteří to nepotřebují.

Nakonec to přivítají i ti zaměstnavatelé, kteří dosud protestovali a díky tomu mají na udělení tohoto volna právo veta. Takový inštrument se může hodit a v případě nějakého výpadku zakázek to po zásahu závodního lékaře může v okolí fabriky se zdravotním stavem obyvatelstva vypadat jako po ofenzívě Islámského státu. Dobře využitelné to bude také pro něco, čemu by se dalo říkat falešný předčasný důchod.

A nejsmutnější na celé operaci je, že opoziční tzv. pravice místo ostré kritiky navrhuje ještě dražší systém s dávkami na úrovni normální mzdy. Těch třicet procent daňových soumarů v této zemi prostě fakt nemá koho volit.

EBF24

Dále čtěte:

Vláda chce přidat ročně 3,5 miliardy na státní pojištěnce

Vrací se veřejná služba, lidé na dávkách si mohou přivydělat

Marksová: Je nehorázné mít za stejnou práci nižší plat

Michaela Marksová


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).