POTRAVINÁŘSKÝ PRŮMYSL První továrnu po pětatřiceti letech otevřel minulý čtvrtek výrobce sladkostí Mars. Komplex budov na rozloze 60 hektarů v kansaské Topece atmosférou ani zdaleka nepřipomíná továrnu na čokoládu od Willyho Wonky. Trochu kouzelně už ale znějí její výrobní možnosti – vyprodukovat má 14 milionů minityčinek Snickers a 39 milionů bonbonů M&M každý den.
„Produkce je prostě neuvěřitelná,“ rozplýval se pro agenturu AP starosta města Larry Wolgast, který má dávkovač M&M’s i na svém pracovním stole.
A zřejmě není jediný, komu nová továrna za 270 milionů dolarů učarovala, podobně jako země Oz kansaské rodačce Dorotce. Prodeje čokolády v USA rostou o tři procenta ročně a i v průběhu ekonomických potíží zůstává podle analytiků čokoláda dosažitelným luxusem.
V další růst věří i divize Mars Chocolate, která v 21 zemích zaměstnává zhruba 16 tisíc lidí. S novou továrnou v Kansasu by jich mělo přibýt zhruba 200.
„Rosteme a čekáme další růst i do budoucna, potřebujeme zvýšení kapacity,“ uvedla prezidentka firmy pro Severní Ameriku Debra Sandlerová. Čokoláda není jediným byznysem mateřské společnosti Mars Inc. Pod křídla rodinné firmy spadá i divize Wrigley, společnost zároveň vyrábí jídlo pro domácí mazlíčky a provozuje zvířecí nemocnici.