Menu Zavřít

Martin Lobotka: Svázané ruce

11. 1. 2013
Autor: profimedia.cz

Z české ekonomiky hned na začátku roku přišla slabá data – předstihový index PMI (index nákupních manažerů) zůstal hluboko v teritoriu kontrakce, průmyslová produkce v listopadu poklesla meziročně o šest procent a i Německo vysílá konfliktní signály ohledně dalšího vývoje (na jedné straně lepší index IFO, na druhé slabý PMI).

Nepřekvapí tak, že pod vlivem slabých dat a s tím souvisejícího připomínání ČNB o možnosti intervenovat proti koruně oslabila česká měna přes 25,60, což je nejslabší hodnota od července 2012. Skutečně nás ale čekají intervence ze strany ČNB?

V našem hlavním scénáři ne. Kromě toho, že ČNB je zatím úspěšná ve verbálním ovlivňování kurzu, si myslíme, že ani zevrubnější analýza neukáže na výraznější výhody umělého oslabování koruny. Pozitivní vliv na export nebude nijak velký, protože slabá poptávka v zahraničí pozitivní efekt limituje.

Na druhé straně bude tento efekt tlumen negativním dopadem na poptávku domácností. Vyšší dovozní ceny v prostředí maržového marazmu posledních let totiž nejspíš dopadnou na spotřebitele. Přitom ale je to právě spotřeba, která je z největší míry za poklesem ekonomiky v roce 2012.

Neříkáme to rádi, ale ruce ČNB jsou hodně svázané.


Čtěte také:

Ceny rostly jen mírně, v prosinci zdražilo hlavně jídlo

Českou národní banku čeká náročný rok

CIF24

Česká národní banka tlačí cenu peněz na rekordní minimum


Autor je analytikem České spořitelny

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).