Menu Zavřít

Martin Wichterle: Reálný nepřítel čeká za hranicemi, přichází z Číny

21. 7. 2013
Autor: E15 Michael Tomeš

Neptejte se mě na rodinu a na to, jak jsem začal podnikat, podmínil uskutečnění rozhovoru pro týdeník Euro podnikatel Martin Wichterle. „Takové otázky se opakují stále dokola. Už jsem se rozhodl, že na podobné dotazy nebudu nikomu odpovídat,“ tvrdí Wichterle.

Ovládá průmyslové uskupení Wikov Industry – mezi strojírenskými firmami, které jsou v ryze českých rukou, patří k největším. „Letošní obrat se bude pohybovat okolo 1,5 miliardy korun. Co mi ale dělá velkou radost, je zakázková kniha pro rok 2014, která vypadá velmi dobře,“ dodává podnikatel.

*Euro: Stále více majitelů průmyslových firem tvrdí, že je znechuceno tuzemskými podmínkami pro podnikání, a hovoří o tom, že opustí Česko a přestěhují výrobu do některé ze zemí, kde je pro byznys příhodnější prostředí. Patříte do této skupiny?

To je spíš o návalech vzteku. Nevím, zda jsou takové myšlenky u některých podnikatelů konzistentní, do hlavy jim nevidím. Určitě přicházejí momenty, kdy to máte chuť zabalit. Někdy mám pocit, že i po tolika letech od změny režimu v Česku stále panuje boj proti vnitřnímu nepříteli. Jednotlivé zájmové skupiny se v horních patrech řežou mezi sebou.

*Euro: Kdo třeba?

Odbory s vládou nebo vláda s opozicí, ministerstvo průmyslu proti ministerstvu zahraničí a podobně. Přitom reálný nepřítel čeká za hranicemi České republiky. Za nimi stojí Číňané s kontejnery plnými zboží, které se řítí na nás a k našim zákazníkům. Místo toho, aby se hledal nějaký konsenzus, jak českým firmám skutečně a efektivně pomoci, nemám na mysli, že někdo bude do podniků strkat státní peníze, tak tady máme „občanskou válku“. A právě současné dění může znechutit vlastníky některých firem, kteří začnou vážně uvažovat o odchodu z České republiky. Vše umocňuje skutečnost, že v mnoha zemích jsou podmínky pro podnikání mnohem výhodnější než v tuzemsku.

*Euro: Takže začnou čeští majitelé českých firem stěhovat svá aktiva do zahraničí, nebo ne?

Pokud někdo odejde, tak průmyslové montovny. Spousta českých podnikatelů sice říká, že se odstěhuje, ale drtivá většina z nich zůstane. Především proto, že má vztah nejen k výsledovce a rozvaze svého podniku, ale i k místu, kde podniká, k okolí a cítí nějaký závazek vůči zaměstnancům. Samozřejmě můžete dělat byznys, který lze jednoduše přeregistrovat, třeba prodej zboží po internetu. Pokud máte v daném místě výrobní kapacity, tak jednoduché to už není. Můžete se ovšem rozhodnout, že novou halu již nepostavíte vedle té staré, ale v nějaké jiné zemi.

Kompletní rozhovor naleznete v aktuálním vydání týdeníku Euro


Čtěte také:

Martin Wichterle: Nepodnikám v něčem, co bych mohl odnést někam na Bahamy

CIF24

Česká firma postaví větrné elektrárny v Pákistánu

  • Našli jste v článku chybu?