Menu Zavřít

Martina Sáblíková: Musíme to ustát jako ve Vancouveru

31. 1. 2014
Autor: čtk

Jedním ze sedmadvaceti olympioniků, kteří včera ráno jako první z české výpravy odletěli do Soči, byla Martina Sáblíková. Útlá rychlobruslařka, která bude v hale ležící kousek od Černého moře obhajovat dvě zlaté medaile z minulých zimních olympijských her ve Vancouveru, je největší českou nadějí na zlato.

S velkým tlakem se však desetinásobná mistryně světa na různých rychlobruslařských tratích naučila během své úspěšné sportovní kariéry vypořádat.

E15: Jak se týden před zahájením olympijských her cítíte? Těšíte se, nebo jste spíš nervózní?

Od každého trochu a myslím, že to tak má být. Na olympiádu se těší každý, ale když chcete podat pořádný výkon, určitý stupeň nervozity nesmí chybět.

E15: Vracely se vám poslední dobou myšlenky na olympijské hry často?

Na závody v Soči myslím v posledních dnech stále častěji. Musím přiznat, že se mi v noci i promítají do snů. Tohle období je hodně náročné na psychiku. Člověk chce uspět, jenže olympiádu nejde z hlavy dost dobře vytěsnit.

E15: Jste pro české fanoušky největší medailovou nadějí. Vnímáte to?

Mám to v hlavě a vnímám to, ale musím se především soustředit na závěrečnou přípravu a nenechat se tím stresovat. Mám s tím své zkušenosti z minulé olympiády a dalších důležitých šampionátů, takže trochu vím, jak s tím pocitem naložit.

E15: Připravila jste se na tlak, který na vás v dějišti her dopadne?

Obhajoba bude strašně těžká a na tlak se dá těžko připravit. Doufám, že to nějakým způsobem zvládneme. Říkám si, že když jsme to zvládli ve Vancouveru, musíme to ustát i v Soči.

E15: S jakým výsledkem byste byla spokojená?

To je strašně těžké. Nastoupím samozřejmě na start s myšlenkou předvést co nejlepší výkon a na dráze nechám všechno. Uvidíme, na co to bude stačit, ale určitě bych nechtěla odjet domů s prázdnou.

E15: Za zlatou medaili vypsal Český olympijský výbor prémii 1,5 milionu korun. Na co byste takovou částku použila?

Ještě zlato nemám a tím pádem ani koruny, takže zatím nemá cenu uvažovat v duchu co by kdyby…

E15: Postupovala jste v přípravě na hry podle osvědčených metod, nebo jste s trenérem Petrem Novákem zařadili nějaké nové prvky?

Trenér ví, co na mě platí a co mě může dovést k úspěchu. Samozřejmě pečlivě sleduje tréninkový proces a pozná, co do něj aktuálně zařadit. V té fázi se objevují i některé novinky.

E15: Poslední generálkou před olympiádou v Soči bylo nedávné mistrovství Evropy ve vícebojích v norském Hamaru. Co vám třetí místo a jednotlivé výsledky prozradily?

Byla jsem s konečným výsledkem spokojená a měla radost z bronzu. Celkově se dá říct, že Hamar byl poznáním a povzbuzením, že jsem na dobré cestě a že v Soči mohu uspět.

E15: Zvýšila jste si dílčím vítězstvím v pětikilometrovém závodě sebevědomí?

Pro mne byl důležitý jednak výsledný čas a jednak tempo v tomto závodě, které jsem dokázala v závěru vystupňovat, i když jsem po dvoudenním programu už cítila únavu.

E15: Máte jasno, jestli budete v Rusku závodit jen na vytrvalostních tratích 3000 a 5000 metrů, nebo podobně jako před čtyřmi roky ve Vancouveru zkusíte štěstí na 1500 metrů?

O tom jsme se s trenérem bavili a domluvili se na tom, že pokud budu stoprocentně v pořádku, měla bych patnáctistovku jet. Bude dva dny před pětkou, takže by start na kratší trati neměl vadit. Definitivně se ale rozhodneme až v průběhu soutěží.

E15: V Hamaru kralovala asi nejvšestrannější rychlobruslařka současnosti Ireene Wüstová z Nizozemska. Koho kromě ní považujete za největší soupeřky na olympijském oválu?

Ireene předvedla přímo gigantickou formu, takže to je hlavně ona. Uvidí se, jak budou připravené další Nizozemky, co ukážou Němky, a v domácím prostředí budou silnější než jindy Rusky. Je to olympiáda, všechny na tom budou velmi dobře. O medaile může na mých tratích usilovat minimálně osm ženských.

Vrcholový sportovec se pořád pohybuje na hraně. Proto je nutné věnovat čas strečinku, rehabilitaci a regeneraci, což obnáší každodenní masáže, koupele ve vířivce a saunování. Snažím se pro zdraví dělat maximum

E15: Po loňských potížích s bolavými zády se vám ani během olympijské sezony nevyhnuly zdravotní problémy. Jaký je aktuální stav vašeho ještě nedávno bolavého třísla?

Tříslo je v pořádku. To se ukázalo už na evropském šampionátu, kde jsem během dvou dnů musela zvládnout čtyři starty. Na kratších tratích jsem ho v záběru po startu sice trochu cítila, ale problémy s ním nemám. Myslím, že je to už za mnou.

E15: Co děláte pro to, abyste se vyvarovala zranění či nemocí?

Vrcholový sportovec se pořád pohybuje na hraně. Proto je nutné věnovat čas strečinku, rehabilitaci a regeneraci, což obnáší každodenní masáže, koupele ve vířivce a saunování. Snažím se pro zdraví dělat maximum.

E15: Spolu s dalšími českými rychlobruslaři jste členkou Novis Teamu. Co včechno vám spolupráce s tímto týmem přináší?

V týmu jsou závodníci různého věku. Třeba v tréninku jezdím s juniory, kteří jsou o něco rychlejší než já, což je pro mne plus. V jiných fázích zase jezdí kluci za mnou, což jim pomáhá při tempu. Tým prostě maká dohromady a všem to přináší výhody.

E15: Hlavní postavou vaší kariéry je trenér Petr Novák. Čím vás ovlivnil, že jste to dotáhla až k olympijským medailím?

Vždycky mě dokázal správně motivovat, což se stále děje. Důležité určitě bylo, když mě dokázal před mnoha lety přesvědčit o tom, že to mohu někam dotáhnout. A přivedl mě k medailím. Trenér, jako je Petr, je pro sportovce velice důležitý a bez něj by to nešlo. Má na mých výsledcích obrovské zásluhy.

E15: Jaký je Petr Novák trenér?

Řekla bych, že je hodně přísný, ale je s ním i obrovská legrace, protože nám dovolí i trochu jiné věci. Myslím, že je to člověk na svém místě a trenér, jak má být.

E15: V trénincích musíte zvládat ohromné zatížení. Diskutujete o tréninkových dávkách s koučem a snažíte se, aby vám ulevil? Anebo jste typ, který si přidává něco navíc?

U mě spíš platí ta druhá varianta. Trenér mě musí někdy krotit, protože občas melu z posledního, ale naštěstí si toho všimne a sám zasáhne.

E15: Máte kromě tréninkových časů nějaké ukazatele, které signalizují, že máte formu?

Hodně to bývá o pocitech a technice. I kdybych v tréninku nezajížděla rychlé časy, stačí, když trenér vidí správnou techniku, a řekne: Odrážíš se v pravý moment, je to tam.

E15: A máte formu už teď ?

Ale to vám přece nemohu prozradit. Na to si musíme ještě pár dní počkat.

E15: Jak vnímáte, že se v souvislosti s vašimi úspěchy několikrát mluvilo o výstavbě umělé rychlobruslařské dráhy, která v Česku chybí, ale dosud se stavět nezačala?

K tomu mohu říci jen to, že jsem pro to jako sportovec udělala maximum. Když k tomu nepomohly ani dvě zlaté z Vancouveru, už s tím víc nezmůžu. To si musí uvědomit někdo jiný, jestli se dá tomuto sportu větší šance, nebo ne.

E15: Účinkujete v reklamních spotech nebo kampaních?

Podílím se občas jako model na focení kalendářů a podobných tiskovin. Do reklamy se nehrnu, protože na to, myslím, nemám buňky. Focení mě ale baví, která ženská by se nenechala pěkně nalíčit…

E15: Vaše poslední příprava probíhala v italském středisku Collalbo. Jak vám vyhovovalo, když se tam dá jezdit jen na otevřené dráze?

Člověk musí bojovat s větrem a vyrovnávat se s různými teplotami. Hlavně nesmí moc nasněžit, protože pak se špatně jezdí. Tvrdé podmínky v přípravě se však obvykle pozitivně projeví v halách. Na přechod k ježdění pod střechou mám teď deset dní.

E15: Budete v Soči chodit i na jiné sporty a povzbuzovat kolegy z týmu, nebo se soustředíte hlavně na své starty?

Mám hrozně ráda biatlon a myslím, že budu mít prostor povzbudit Čechy v závodech štafet. Na sportoviště ale vyrazím, až budu mít odjetou poslední disciplínu. Jinak zůstanu ve vesnici a budu fandit u televize. Doufám, že v Soči získáme co nejvíc medailí.

E15: Co říkáte zprávám, které přicházejí poslední dobou z Ruska o možném teroristickém útoku na olympiádu?

Snažím se tyto informace příliš nevnímat, aby mě před závody nepronásledoval nějaký strach nebo stres. Věřím, že organizátoři bezpečí zajistí. Jedu do Soči závodit a ničím jiným se tam nechci zabývat. Autor je spolupracovníkem redakce


Martina Sáblíková (26)

Je nejúspěšnější českou rychlobruslařkou historie, světovou rekordmankou, mistryní světa i Evropy a olympijskou vítězkou. Pochází ze Žďáru nad Sázavou, kde vyrůstala a začínala bruslit. Dosavadním vrcholem svěřenkyně trenéra Petra Nováka jsou dvě zlaté medaile a jeden bronz ze zimních olympijských her 2010 ve Vancouveru. V Soči bude startovat už na svých třetích hrách. Od roku 2007 vládne světovému poháru na dlouhých tratích. V letech 2007, 2009 a 2010 byla vyhlášena českým Sportovcem roku, v roce 2010 získala prestižní Cenu Oscara Mathisena. Kromě toho studuje na soukromé Vysoké škole tělesné výchovy a sportu v Praze.

WT100


Čtěte také:

Česká pošta prodlužuje partnerství s olympijským týmem

  • Našli jste v článku chybu?