Menu Zavřít

Maso a rodina

24. 6. 2019
Autor: Euro.cz

Plzeňsko je pro nás stále trochu pole neorané. Musíme se přiznat, že právě tam máme zřejmě největší deficit kouzelných míst. To se ovšem nedá říci o skvělých restauracích, které v regionu můžete vyzkoušet.

Dvě ze tří doporučených restaurací se zaměřují na steaky z vyzrálého hovězího masa z vlastních chovů. Náhoda? Skotu se evidentně na rozlehlých pastvinách daří a na chuti masa je to znát. Ne každý z nás si ovšem dokáže dobře propečený steak připravit sám doma. My radši vždy zajedeme do vyzkoušených podniků, kde je „well done“ sprosté slovo. Naopak tam maso umějí opečovávat a vždy se trefí do konzistence „jako dort“.

Doporučujeme na Plzeňsku tři podniky, jejichž společným jmenovatelem je kromě lokality také to, že jsou všechny vlastněny rodinně. A když se jako rodina rozhodnete otevřít si restauraci, většinou to chcete dělat poctivě. Důraz na kvalitní suroviny, lokálnost a péče o hosty jsou tím, proč si do těchto podniků lidé často zajedou i desítky kilometrů. Tyto restaurace si pečlivě vybírají, odkud budou čerpat své suroviny. V ideálním případě si je vyp ěstují sami, nebo je nakupují od místních výrobců. V regionu obklopeného horami nemá smysl hrát si na něco, co nejste. Daleko snáze uspějete s kvalitní kuchyní, která se dá vykouzlit z pár špičkových surovin.

Po měsících i letech tvrdé práce a bezesných nocích, které každý rozjezd byznysu provázejí, s sebou prvotní úspěch nese další rozšiřování, zvětšování prostor a snahu o využití nabízeného potenciálu.

Udržet si nastavenou úroveň bývá největší výzvou pro podniky, které jsou v regionu pionýry. Ostatní se jimi v lepším případě nechají inspirovat, v horším je okopírují a někdy i předeženou. Jsou to ale právě takoví odvážlivci, kteří se nebojí být průkopníky, kdo pohání naši gastroscénu.

U Štěpána Vyhlášená stejkárna od návštěvy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe před deseti lety nasadila v regionu laťku vysoko a drží ji dodnes. Při výletu na Šumavu si tu vždy rezervujeme alespoň jednu večeři a snažíme se ochutnat různé netradiční kusy masa, které právě v daný den připravují. Hovězí plemene charolais pochází převážně z domácího chovu Štěpána Rudy, ale dnes už i z dalších pošumavských farem, neboť rodinný skot již na uspokojení poptávky nestačil. Nechte si ale místo i na dezert. Při naší poslední návštěvě jsme ochutnali fantastické mascarpone s jahodami, na jehož množství se díkybohu nešetřilo. Porce tu podávají slušné, ale kdybyste při odchodu ještě nebyli plní nebo si chtěli na Štěpána vzpomenout ještě doma, doporučujeme si odnést jednu z výborných marmelád či hovězích konzerv. Do rustikální restaurace, která se sice z původní hospůdky svou kapacitou výrazně rozšířila, si ale určitě udělejte rezervaci dopředu. Otevřeno mají od neděle do čtvrtka a plno bývá každý den.

Angusfarm Poblíž Plzně několik let funguje penzion s restaurací, která už ve svém názvu skrývá, o co tu půjde. Na vlastní farmě chovají dobytek plemene angus, z nějž pak v kuchyni podle zásady od čumáku po ocas využívají veškeré části. Maso opékají na přírodním grilu a díky své vyzrálosti a vyváženému množství tuku je delikatesou, za kterou se sem sjíždějí hosté z celé republiky. Oponka, oříšek nebo květová špička medium rare jsou naše slabost. Z čeho vám tu neogrilují steak, to použijí na klobásy nebo paštiky. Krom nich si s sebou můžete odnést i vakuově zabalené hovězí, a pokud si na to troufnete, můžete se pokusit o perfektní steak i v domácích podmínkách. Restaurace prošla nedávno velmi zdařilou rekonstrukcí. Z rustikální hospůdky s nedostatkem světla se proměnila v moderní restauraci. Nyní tak můžete nahlédnout do otevřené kuchyně a užít si u skvělého jídla moderní vzdušný prostor. Mimo standardní jídelní lístek nabízí Angusfarm i degustační menu, které obměňují podle sezony jednou měsíčně. Čtyřchodová večeře stojí okolo 600 korun a zahrnuje i výborné dezerty.

bitcoin_skoleni

Nebespán Před lety byl Nebespán, penzion s kavárnou a restaurací, naprostým zjevením v Kašperských horách. Majitelé tu vybudovali útulné ubytování a podnik, kde si kromě Francií inspirovaných pokrmů pochutnáte i na vyhlášených domácích dezertech a výběrové kávě. To, co je pro některé z nás dnes již standardem, znamenalo v oblasti revoluci. V Nebespánu byli jedni z prvních, kteří začali posouvat obvyklý standard maloměstských restaurací, a daří se jim dodnes především díky zkušenostem, kvalitnímu personálu a spoustě energie a zápalu. Udržet si vysokou úroveň déle než sedm let vyžaduje přerod majitelů/nadšenců v manažery, kteří si umějí vybrat tým, dbají na jeho práci a především nezůstanou stát na místě. V hotelovém a gastronomickém byznysu totiž nejde nikdy říci, máme postaveno, vybaveno, hotové menu a myslet si, že je splněno a podnik bude fungovat samospádem. Restaurace, kterým se toto povede, se stávají legendární, ale tvrdá práce je neopouští. Nebespán je jednou z těch, které neustále inovují, přinášejí nové podněty, plánují zajímavé akce a přitom nezapomínají na to hlavní, kvalitu kuchyně.

  • Našli jste v článku chybu?