Menu Zavřít

Extrémní dopady daňové reformy: McDonald's spadl zisk, Pfizer vytěžil miliardy

30. 1. 2018
Autor: CC BY 2.0: Mike Mozart via Flickr

Největšímu světovému řetězci restaurací s rychlým občerstvením, americké společnosti McDonald's, klesl v posledním čtvrtletí loňského roku čistý zisk o 41 procent na 698,7 milionu dolarů (14,2 miliardy korun). K poklesu výrazně přispěly mimořádné náklady spojené se změnou daňového zákona v USA. Ze zákona naopak těžila farmaceutická firma Pfizer, která zvýšila čistý čtvrtletní zisk na 12,27 miliardy dolarů ze 775 milionů dolarů.

Firma dnes uvedla, že zisk na akcii bez mimořádných položek činil 1,71 dolaru, zatímco analytici v anketě agentury Reuters čekali v průměru zisk 1,59 dolaru na akcii. Příjmy se snížily o 11,4 procenta na 5,3 miliardy dolarů. Pokles se očekával kvůli prodeji restaurací vlastněných firmou franšízovým provozovatelům.

Tržby v provozovnách otevřených nejméně rok se však o 5,5 procenta zvýšily a překonaly očekávání. Podpořila je nabídka levných menu, nápojů za dolar a nová nabídka kuřecího. Ve Spojených státech srovnatelné tržby stouply o 4,5 procenta a vyšší byly již čtvrté čtvrtletí za sebou.

Vývoj hodnoty akcií McDonald's:

McDonalds Chart

Zdroj: IEconomics.com

Akcie firmy za poslední rok vzrostly o více než 40 procent. Řetězci se totiž podařilo vrátit k růstu tržeb díky vylepšené nabídce výhodných menu nápoji za dolar a hamburgery na objednávku. Vliv měla i modernizace restaurací, které mimo jiné nově obsahují samoobslužné kiosky.

Na počátku tohoto měsíce firma v USA představila nové menu s položkami v ceně jednoho, dvou a tří dolarů. To je součástí plánu přilákat zpět zákazníky prostřednictvím nízkých cen.

Daňový zákon vynesl Pfizeru 11 miliard dolarů

V posledním ročním kvartálu pomohla největšímu výrobci léků na světě Pfizeru především silná poptávka po vakcíně proti zápalu plic Prevnar a léku na rakovinu prsu Ibrance. Podnik dnes rovněž oznámil, že mu zhruba 11 miliard dolarů vynesl nový americký daňový zákon.

Nad očekávání vzrostly výrobci Viagry na 13,7 miliardy dolarů i tržby. Zisk na akcii činil bez započtení daní a jednorázových položek 62 centů (13 korun). Analytici oslovení agenturou Reuters v průměru očekávali zisk pouze 56 centů na akcii.

MMF24

Pfizer se chystá v následujících osmi letech zaplatit ve Spojených státech na daních zhruba 15 miliard dolarů. Díky daňové reformě prosazené americkým prezidentem Donaldem Trumpem totiž stáhne do země podobně jako jiné místní firmy své zisky ze zahraničí.

Čtěte také:

Maharádža Mac na ústupu. McDonald's zavře v Indii polovinu poboček

Burger King má vlastní kryptoměnu. Další velké firmy mohou následovat


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).