Menu Zavřít

Medaile byly rozdány

16. 11. 2006
Autor: Euro.cz

Best of Reality

Ocenění za nejlepší projekty českého realitního trhu v soutěži „Nejlepší z realit – Best of Realty“ si odnesli manželé Cusumanovi a zástupci společností Finep, Orco Property Group a Rodamco Europe spolu s Multi Development Czech Republic. Do letošního ročníku developeři přihlásili celkem 33 projektů v kategoriích nová administrativní centra, rezidenční projekty, obchodní centra a hotely. Tentokrát nebyla zastoupena kategorie rekonstruované kancelářské objekty. Porota se při posuzování soutěžních návrhů řídila výběrem lokality, urbanistickým a architektonickým řešením, kvalitou provedení a především úspěšností projektu na realitním trhu. V kategorii rezidenčních projektů se porotcům nejvíce líbil komplex Bydlení Mazanka v ulici Ryzlinková v Praze 8, u něhož pochválili maximální využití potenciálu lokality, vysokou kvalitu bydlení středního segmentu, estetickou atraktivitu i komerční úspěch. „Ocenění potvrzuje naši pozici předního developera v oblasti ekonomického bydlení, ale i v segmentu luxusnějších rezidencí,“ reagoval na úspěch Michal Kocián, předseda představenstva developera díla, společnosti Finep. Architektonický návrh vypracoval Petr Bouřil z ateliéru ABM architekti. Komplex tvoří 171 bytů, z nichž je již 97 procent prodáno. Ceny se pohybovaly od 33 tisíc korun za metr čtvereční. Součástí každého bytu je buď lodžie, balkon, terasa, nebo předzahrádka. Většina střech domů je zazeleněná. Obytný soubor zahrnuje také samostatný třípodlažní objekt s několika mezonetovými byty, které mají evokovat bydlení v řadovém domku se zahradou.
Z nových administrativních center nejvíce zaujal projekt Luxembourg Plaza v Praze 3. Zvítězil zdařilou kombinací kancelářské a hotelové funkce, vhodně zasazenou do tradiční rezidenční lokality. Luxembourg Plaza vyrostl na rozhraní Žižkova a Vinohrad, v těsné blízkosti stanice metra Flora. Multifunkční komplex zahrnuje pronajímatelnou plochu 25 tisíc metrů čtverečních kanceláří kategorie A, obchodní prostory, mezinárodní hotel Marriott Courtyard se 161 pokoji a podzemní parkovací místa. „Velmi si vážíme tohoto prestižního ocenění. Úspěšnost projektu potvrzuje i to, že je plně pronajatý,“ uvedl Pavel Klimeš, ředitel developmentu společnosti Orco Property Group.
Jako nejlepší počin v developmentu nákupních center vyhodnotili odborníci Centrum Chodov. Společnosti Multi Development Czech Republic a Rodamco Europe ocenili především za rozvoj velikostí i rozsahem výjimečného nájemního mixu v exponované a komplikované lokalitě. Čtyřpodlažní nákupní komplex s 210 obchody nabízí celkovou pronajímatelnou plochu 55 tisíc metrů čtverečních. Projekt by měl být v budoucnu rozšířen v dalších dvou etapách, které zahrnují výstavbu obchodních, kancelářských i bytových prostor o celkové pronajímatelné ploše zhruba 75 tisíc metrů čtverečních. Vzniknout by mělo i celé nové náměstí.
V hotelovém segmentu tentokrát zabodoval venkovský projekt, který předstihl i pražské luxusní ubytovací zařízení. Titul získal Chateau Mcely ve stejnojmenné obci, a to za citlivý přístup při obnově chátrajícího zámku, jeho zdařilou proměnu v hotel a úspěšné architektonické zapojení v rámci celé obce. Chateau Mcely, původně venkovské sídlo šlechtického rodu Thurn-Taxisů, se nachází v pětihektarovém anglickém parku ve vesnici vzdálené asi hodinu jízdy od Prahy v blízkosti Jabkenické obory. Zdevastovaný objekt se rozhodli zrenovovat americký podnikatel James Cusumano s manželkou Inez. Hotel s 24 apartmány je členem asociace Small Luxury Hotel of the World. Předseda odborné jury Kamil Kosman uvedl, že právě hotely měly v osmém ročníku soutěže nejvýše postavenou laťku. „Vzácně se sešlo několik projektů výjimečné úrovně,“ dodal. Zvláštní cenu poroty letos získala rekonstrukce usedlosti Ladronka v Praze 6. Bývalý statek ze sedmnáctého století vytvořil podle poroty díky iniciativě Městské části Praha 6, která spolu s Hlavním městem Prahou také rekonstrukci financovala, ideální prostředí pro odpočinek, sportovní aktivity i společenský život místních občanů. Držitelem ceny Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí se stal Petr Urbánek, ředitel společnosti Europolis Real Estate Asset Management. Cena čtenářů mediálních partnerů patří projektu Lofty Palmovka společnosti Immo Group Development.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).