Menu Zavřít

Méně než pět a dvacet

22. 10. 2004
Autor: Euro.cz

Dolar, euro, koruna

CIF24

PRAHA (tos) - Dolar za méně než 25 korun - kdysi sen, nyní realita. Koho by to napadlo na podzim roku 2000, kdy stál více než čtyřicet korun? Navíc se zdá, že pokles americké měny bude pokračovat. Během obchodování 20. října koruna dosáhla rekordního maxima 24,959 koruny za dolar, o den později pozici ještě vylepšila, když posílila až na 24,90 koruny za dolar. Takový vývoj způsobilo oslabování dolaru na světových trzích v posledních dnech. Důvodem byly horší výsledky amerického průmyslu, pokles indexu spotřebitelské důvěry a růst ceny ropy. „Podle našeho názoru může dolar do konce října postupně oslabit až do pásma 1,27-1,28 dolaru za euro. Minimum z letošního února bylo 1,29 dolaru za euro. Vzhledem ke koruně by to znamenalo posílení koruny do pásma 24,60- 24,80 za dolar s rizikem až 24,40 za dolar,“ soudí analytik Atlantiku FT Petr Sklenář.
Ze Sklenářovy aktuální analýzy vyplývá, že fundamentálním faktorem pro oslabení dolaru je zvyšující se deficit obchodní bilance USA. „Z hlediska struktury deficit tvoří především obchod s průmyslovým zbožím a z hlediska obchodních partnerů Čína. Navíc k tomuto vývoji v posledních měsících ještě přispěl zvýšený dovoz ropy při současných vysokých cenách,“ uvedl Sklenář.
Investiční banka UBS – největší obchodník na trhu zahraničních měn - ve stejný den snížila odhady budoucí ceny dolaru. Jako hlavní důvod cituje zejména hypotézu, že dlouhodobý pokles dolaru vstoupil do další fáze. „Domníváme se, že americký dolar vstoupil do další fáze poklesu. Za hlavní příčinu považujeme další nárůst schodku americké obchodní bilance v situaci, kdy posilující ceny ropy a nízké výnosy na trhu dluhopisů vnášejí otazníky do udržitelnosti cyklického oživení americké ekonomiky,“soudí analýza UBS, kterou zveřejnil server Patria.CZ. UBS snížila měsíční a tříměsíční odhady ceny dolaru proti euru, jenu, britské libře a švýcarskému franku.
Ve vztahu dolar/euro banka snížila měsíční odhad ceny na 1,27 z původních 1,21. Čtvrtletní odhad klesá na 1,29 z 1,25. Půlroční a roční odhady proti hlavním světovým měnám zůstávají beze změny – za šest měsíců by se měl dolar proti euru kotovat na ceně 1,32, za rok by to mělo být 1,40. To znamená, že pokud bude euro i za rok stát 31,50 koruny, pořídíme dolar podle prognózy za 22,50 koruny.

  • Našli jste v článku chybu?