Menu Zavřít

Mercedes za zakázku

8. 4. 2010
Autor: Euro.cz

Německý koncern Daimler se v USA dohodl na mimosoudním vyrovnání v úplatkářské aféře

Neuplynuly ani dva měsíce od doby, kdy se zbrojařský koncern BAE Systems vykoupil z podezření z korupce při získávání zakázek v zahraničí v přepočtu devíti miliardami korun. A už je tu další podobný případ. Německá automobilka Daimler, kterou Spojené státy americké vinily z uplácení úředníků nejméně ve 22 zemích, se dohodla na mimosoudním vyrovnání, jež ji přijde na 185 milionů dolarů, neboli 3,5 miliardy korun. Ministerstvu spravedlnosti USA zaplatí 93,6 a Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC) 91,4 milionu dolarů.

Úplatky po celém světě Americká justice uváděla nejméně 205 úplatků v celkové hodnotě přesahující 56 milionů dolarů. V letech 1998 až 2008 Daimler dle vyšetřovatelů uplácel například v Turkmenistánu, Rusku, Turecku, Egyptě, Číně nebo Indonésii. Úplatky, k nimž se firma přiznala, představovaly nejen finanční obnosy, ale i třeba luxusní mercedesy. SEC tvrdila, že Daimler údajně prodal prostřednictvím nečistých obchodů navíc nejméně 6300 užitkových a pět set osobních automobilů při obratu 1,9 miliardy dolarů. Nezákonné zisky byly vyčísleny nejméně na 91,4 milionu dolarů.
Spor s Daimlerem se vlekl několik let. Rozhodující informace předal americkým úřadům v roce 2004 bývalý pracovník koncernu, který byl tehdy ještě majetkově provázán se svým nynějším americkým konkurentem, automobilkou Chrysler. „Firma podnikla správné kroky k vyřešení problému,“ chválil dohodnuté řešení washingtonský soudce Richard Leon. „Dnes jsme lepší a silnější společností. Budeme dělat vše, co je v našich silách, abychom udrželi nejvyšší standardy spolupráce,“ doplnil generální ředitel koncernu Dieter Zetsche.

Všeobecná spokojenost Daimler, druhý největší světový výrobce luxusních vozů po BMW, je v krátké době třetím německým prestižním podnikem, který byl obviněn z úplatkářství. Potkalo to také technologický koncern Siemens a výrobce užitkových vozů MAN. Zajímavé je, že Německo patří dle organizace Transparency International mezi dvacet nejlepších států, pokud jde o boj s korupcí doma a v zahraničí. Německá justice přitom většinu procesů spjatých s uplácením u Daimleru již zastavila. Státní zastupitelství ve Stuttgratu nyní zkoumá jen dvě nařčení z korupce.
Vezmeme-li celkovou pokutu 185 milionů dolarů plus odhadované výdaje na úplatky ve výši 56 milionů dolarů a odečteme předpokládaný legální výdělek 91,4 milionů dolarů, zůstává Daimler po mimosoudním vyrovnání ve 150milionové ztrátě. Navzdory tomu se zdá, že mohou být všichni spokojeni. Samotný koncern se pouhým zaplacením pokuty vyhnul soudnímu popotahování. Americké ministerstvo spravedlnosti a SEC si zase rozdělí slušnou částku a navíc se jim podařilo dokázat, že korumpovat se nevyplácí. Na své si koneckonců přijde i bývalý šéf FBI Louis Freeh, který bude dva roky v Daimleru dohlížet na dodržování dohody s Američany. Otázkou zůstává, zda paní Spravedlnost nebyla – stejně jako v případě BAE Systems – opět brutálně zneuctěna.

WT100

BOX
Maďarsko – autobusy a úplatky Společnost Daimler přiznala, že v roce 2005, v době vlády socialisty Ference Gyurcsánye, zkorumpovala vysoce postavené úředníky, aby získala státní zakázky. Automobilka zaplatila vládním úředníkům 333 tisíc dolarů v souvislosti s nákupem autobusů značky Mercedes pro státní dopravní společnost Volánbusz. Vyplývá to ze žaloby amerického ministerstva spravedlnosti. Tento dokument korupci v Maďarsku a v Rakousku pojednává v jedné kapitole. Mercedes před pěti lety prodal maďarskému Volánbuszu 32 autobusů prostřednictvím firmy EvoBus Hungaria, která byla dcerou rakouské společnosti EvoBus Austria. Úplatky pro maďarské vládní úředníky se také schvalovaly v Rakousku, peníze se však vyplácely prostřednictvím americké firmy USCON. „Američané v této věci nekontaktovali ani vládu, ani jinou státní instituci, proto není důvod zahájit vyšetřování,“ prohlásil mluvčí maďarské vlády Domokos Szollár. Z toho vyplývá, že nikomu z této úplatkářské aféry se nakonec nic nestane.

BOX (místo praporku)
56 milionu dolarů Vynaložil Daimler dle amerických úřadů na úplatky.

  • Našli jste v článku chybu?