Menu Zavřít

Merkelová chce stabilní vládu. Bude jednat s FDP, Zelenými i SPD

25. 9. 2017
Autor: čtk

Při sestavování nové německé vlády bude chtít unie konzervativních stran CDU/CSU jednat se svobodnými demokraty (FDP), Zelenými, ale i se sociálními demokraty (SPD). Po jednání vedení křesťanských demokratů to dnes uvedla kancléřka Angela Merkelová. Důležité podle ní je vytvořit stabilní kabinet. Spekulace o předčasných volbách odmítla. SPD účast na velké koalici nevylučuje.

S SPD chce kancléřka jednat navzdory tomu, že sociální demokraté už krátce po zveřejnění odhadů výsledků nedělních parlamentních voleb oznámili, že po čtyřech letech účasti v koaliční vládě s CDU/CSU odcházejí do opozice. SPD v neděli získala nejnižší počet hlasů v dějinách Spolkové republiky. CDU/CSU dostala 33 procent hlasů - hůře dopadla jen při prvních parlamentních volbách v roce 1949.

CDU/CSU si podle Merkelové přála lepší výsledek, i tak ale dosáhla svého cíle být nejsilnější frakcí v parlamentu a získat důvěru voličů k sestavení vlády. Kancléřka zdůraznila, že vyhrát parlamentní volby po dvanácti letech u moci není samozřejmostí.

Spekulace o předčasných volbách Merkelová odmítla. „Když nám dá volič zadání, tak je naší povinnosti ho splnit,“ uvedla. „Jsem optimistická, že najdeme řešení,“ dodala. Se všemi stranami, se kterými hodlá CDU/CSU jednat, je podle Merkelové možné vytvořit vládu.

Strana podle Merkelové během dnešního jednání „střízlivě“ analyzovala také důvody, proč ztratila 1,3 milionu voličů ve prospěch FDP a milion ve prospěch protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD). Především druhou skupinu voličů chce CDU získat zpět prostřednictvím „dobré politiky a řešení problémů“, dodala kancléřka. Přiznala, že si je vědoma, že polarizace společnosti souvisí i s její osobou. Přítomnost protiimigrační AfD v parlamentu podle ní ale neovlivní německou migrační politiku.

EBF24

Čtěte dále:

Volby minutu po minutě: CDU vyhrála volby. Slaví i AfD, sociální demokraté propadli

Povolební rozkol. Šéfka AfD Petryová nechce být součástí frakce strany v parlamentu

„Léčba Alternativou“. Merkelová přišla o miliony voličů

Bývalá NDR potrestala CDU za své rozmazlení

Tajemství paní Merkelové

 Jan Brož


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).