Menu Zavřít

Merkelová má oficiálně soupeře. SPD potvrdila Schulze jako kandidáta na kancléře

29. 1. 2017
Autor: ČTK

Bývalý šéf Evropského parlamentu Martin Schulz bude kandidátem sociální demokracie na německého kancléře. Dnes o tom formálně rozhodlo předsednictvo strany, poté co už uprostřed týdne nominaci schválilo užší vedení. Schulz bude v zářijových parlamentních volbách soupeřit hlavně se současnou kancléřkou Angelou Merkelovou ze středopravé Křesťanskodemokratické unie.

Ve vůbec prvním a obsáhlém projevu po svém potvrzení kancléřským kandidátem SPD Schulz podle médií mimo jiné vyzval k větší solidaritě uvnitř EU v otázce migrace. Nelichotivě se v této souvislosti vyjádřil o sesterské straně CDU, bavorské Křesťanskosociální unii (CSU).

Podle agentury DPA ji označil za „nejhlasitějšího stoupence“ nesolidarity v Evropě, „podlézajícího a tleskajícího“ maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi. Označil to za „otevřenou urážku zájmů“ Německa.

SPD je v současné době s CDU/CSU členem vládní koalice. Je otázkou, zda tato takzvaná velká koalice bude po zářijových volbách opět možná.

CIF24

Pokud jde o domácí politiku, Schulz v patrném předvolebním tónu zejména zdůraznil, že chce bojovat za větší rovnost a překonání „hlubokého rozdělení“ v zemi. Slíbil usilovat o „spravedlivější“ daňové předpisy a zajistit, aby venkov měl stejné podpory jako velká města.

Martin Schulz (61)
Předsedou EP byl od ledna 2012 do letošního ledna; v červnu 2014 rezignoval, funkce se pak do 1. července 2014 ujal první místopředseda EP Gianni Pittella, na první schůzi nově zvoleného parlamentu byl pak Schulz znovuzvolen do jeho čela.
Předtím od července 2004 šéfoval druhé nejsilnější frakci v EP - Pokrokovému spojenectví socialistů a demokratů (S&D, dříve Strana evropských socialistů, PES).
Europoslancem je od roku 1994. Působil v podvýboru pro lidská práva a poté v letech 1996 až 2000 ve výboru pro občanské svobody. Od roku 2000 čtyři roky předsedal skupině Sociálnědemokratické strany Německa (SPD) v EP.

Čtěte také:

Remíza: Merkelovou i Schulze by v přímé volbě volilo stejně lidí

Novým šéfem německé diplomacie se stal Gabriel


  • Našli jste v článku chybu?