Menu Zavřít

Merkelová může být v klidu. CDU drží velký náskok na sociální demokraty

16. 8. 2017
Autor: čtk

Necelých šest týdnů před parlamentními volbami si německé konzervativní strany CDU/CSU udržují výrazný náskok před druhými sociálními demokraty (SPD). Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který dnes zveřejnily časopis Stern a televizní stanice RTL. Zatímco straně kancléřky Angely Merkelové a jejímu bavorskému spojenci by hlas dalo 39 procent dotázaných, socialisté Martina Schulze by dostali o celých 16 procentních bodů méně hlasů.

V průzkumu, který provedla agentura Forsa, by Křesťanskodemokratickou unii (CDU) kancléřky Merkelové a její sesterskou bavorskou Křesťanskosociální unii (CSU) podpořilo 39 procent oslovených. Sociální demokracie (SPD) by získala jen 23 procent hlasů.

Do Spolkového sněmu by se podle průzkumu dostaly ještě další čtyři strany: postkomunistická Levice (devět procent), liberálové ze Svobodné demokratické strany (FDP), Zelení a pravicově populistická Alternativa pro Německo (AfD) (každá osm procent hlasů).


SPD jde tvrdě proti Merkelové. Čtěte více

Martin Schulz bude kandidátem sociální demokracie na kancléře


Pokud by si mohli lidé zvolit svého kancléře přímo, podpořilo by současnou šéfku vlády Merkelovou 51 procent dotázaných, jejího vyzyvatele Schulze jen 22 procent.

Nejvyšší od letošního ledna je počet oprávněných voličů, kteří v průzkumu uvedli, že se rozhodli svého práva nevyužít, nebo zatím váhají, zda tak učiní. K urnám by nemuselo přijít až 26 procent lidí. V předchozích parlamentních volbách svého práva volit nevyužilo 28,5 procenta Němců.

CIF24

Volby do Spolkového sněmu se budou v Německu konat 24. září.

Čtěte také:

Merkelová je proti krácení peněz z fondů za odmítání uprchlíků

Merkelová zahájila předvolení kampaň. Vyzývá k posílení EU


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).