Menu Zavřít

Merkelová vs. Schulz 3:0. CDU vyhrála i v nejlidnatější německé zemi

15. 5. 2017
Autor: Profimedia.cz

Nedělní zemské volby v západoněmeckém Severním Porýní-Vestfálsku vyhráli křesťanští demokraté (CDU) kancléřky Angely Merkelové před sociální demokracií (SPD). Potvrdily to ranní předběžné oficiální výsledky nedělního hlasování. Pro SPD je to vůbec nejhorší poválečný výsledek v její dosud tradiční baště. Volby v nejlidnatější spolkové zemi, která má téměř 18 milionů obyvatel, byly svým způsobem generálkou před zářijovým hlasováním o složení Spolkového sněmu.

CDU získala 33 procent hlasů, zatímco SPD, která byla dlouho favoritem voleb, obdržela 31,2 procenta. CDU si tak oproti volbám před pěti lety polepšila o téměř sedm procentních bodů, SPD téměř osm procentních bodů ztratila.

V zemském sněmu v Düsseldorfu zasednou i svobodní demokraté (FDP) s 12,6 procenta hlasů, Zelení s 6,4 procenta a Alternativa pro Německo (AfD) se 7,4 procenta. Protiimigrační Alternativa pro Německo tak už bude zastoupena ve 13 z celkem 16 německých zemských sněmů. Těsně pod pětiprocentní hranicí pro vstup do zemského parlamentu zůstala se 4,9 procenta Levice, vypadli z něj Piráti, kteří dostali jen procento hlasů.

Německá média hovoří o debaklu SPD
„Martin Schulz to teď má oficiálně: Různá poselství o sociální spravedlnosti nestačí,“ je přesvědčen deník Hannoversche Allgemeine Zeitung, podle něhož CDU pomohlo to, že Merkelová je v Německu znovu vnímána jako někdo, kdo v neklidných časech nabízí klidné vedení.

„Pro k smrti zarmoucenou SPD je to větší debakl, než triumf pro do nebe jásající křesťanské demokraty. Už delší dobu harmonicky a bojovně vystupující CDU dokázala v závěru volební kampaně chytrou kombinací zemských a celoněmeckých témat bodovat ve volbách, které dlouho vypadaly jako ztracené,“ podotýká Stuttgarter Nachrichten.

Novou vládní koalici bude sestavovat volební lídr CDU v Severním Porýní-Vestfálsku Armin Laschet, který by měl ve funkci nahradit dosavadní šéfku vlády Hannelore Kraftovou (SPD). Nechal se už slyšet, že bude jednat se všemi parlamentními stranami s výjimkou AfD, kterou nepovažuje za demokratickou.

Reálně v úvahu připadají tři možné vlády - velká koalice CDU a SPD, vláda CDU a FDP a případně také koalice CDU, FDP a Zelených, i když ta není příliš pravděpodobná. Programově nejblíže by k sobě měla koalice CDU a FDP, v zemském parlamentu by však disponovala většinou jediného hlasu, když by obsadila 100 křesel ze 199. CDU v zemském sněmu bude mít 72 zástupců, SPD 69, FDP 28, AfD 16 a Zelení 14.


Merkelová odmítá koalici s AfD. Čtěte více

Angela Merkelová


Výsledek nedělních voleb je podle pozorovatelů další těžkou ranou pro sociální demokracii, která letos prohrála už třetí zemské klání s CDU, aniž by nějaké vyhrála, což nepřidává jejím vyhlídkám na úspěch v celostátních parlamentních volbách. V celoněmeckých průzkumech už SPD za konzervativní unií CDU/CSU zaostává o deset procentních bodů.

Kandidát sociální demokracie na kancléře Martin Schulz, kterému bývá vyčítána nekonkrétnost slibů, dnes na tiskové konferenci v Berlíně oznámil, že se nyní chce zaměřit na zcela konkrétní návrhy pro budoucnost Německa. S odkazem na parlamentní volby také poznamenal, že porážka v jednom kole automaticky neznamená, že i to příští vyhraje soupeř.

CIF24

Merkelová zase sesterské strany CDU a CSU, mezi nimiž to ještě před několika měsíci kvůli migraci jiskřilo, vyzvala k jednotě ve volebním boji.

Dále čtěte:

Další úspěch Merkelové. CDU vyhrála volby ve Šlesvicko-Holštýnsku

Triumf Merkelové: jasně ovládla volby v Sársku

Merkelová chce sjednotit pravomoci policie ve všech spolkových zemích


  • Našli jste v článku chybu?