Menu Zavřít

Měsíc před sjezdem komunistické strany přestává WhatsApp v Číně fungovat

27. 9. 2017
Autor: Profimedia.cz

Funkce komunikační aplikace WhatsApp byly na území Číny omezeny. Čínská vláda zesiluje necelý měsíc před sjezdem vládnoucí komunistické strany bezpečnostní opatření, napsala dnes BBC.

WhatsApp je jediným produktem Facebooku, který mohou Číňané používat. Už přes týden ovšem služby aplikace vypadávají. Úterní test ukázal, že čínští uživatelé nemohou poslat videa a fotografie mimo Čínu.

Na rozdíl od mnohem populárnějších domácích komunikačních nástrojů - jako je například aplikace WeChat, již používá přes půl miliardy lidí - je WhatsApp šifrovaný. Zprávy vidí pouze odesilatel a příjemce, a nepodléhají tedy cenzuře.

K zesilování cenzury na internetu dochází v kontextu širších bezpečnostních opatření, k nimž Peking přistoupil kvůli sjezdu vládnoucí komunistické strany, který se koná jednou za pět let a letos začíná 18. října.

„Je zcela běžné, že v období před sjezdem narůstají všemožná omezení. Cílem je, aby shromáždění doprovázely ideální sociální podmínky a nebylo nijak narušeno,“ řekl BBC dlouhodobý poradce čínských čelných představitelů a nadnárodních společností Robert Lawrence Kuhn.


Nový nepřítel Číny: Peking zastrašuje akademiky po celém světě

Dalajlama Tändzin Gjamccho v Praze v roce 2016 na konferenci Forum 2000.


Peking se obává, že by někdo mohl během sjezdu použít aplikaci, kterou vláda nemá pod kontrolou, a zorganizovat jejím prostřednictvím manifestaci anebo zveřejnit nějakou komickou fotografii prezidenta Si Ťin-pchinga, vysvětluje podrobněji korespondent BBC Stephen McDonell.

Čínská vláda už dříve zablokovala celou řadu sociálních médií a aplikací, například facebook, instagram či twitter. Podobně jsou zablokovány vyhledávače jako google a čínský uživatel má omezený přístup k mnoha zahraničním médiím, nedostane se například na web BBC.

Peking uvedl, že zakročí i proti uživatelům, kteří se státní omezení snaží obejít používáním virtuální privátní sítě (VPN).

EBF24

Přečtěte si také:

Facebook, Avatar, kasina. Co všechno je v Číně zakázáno?

Facebook a logika zákazu myšlení

Disent tolerovat nebudu, řekl čínský prezident obyvatelům Hongkongu

 Carrie Lamová a Si Ťin-pching při uvedení Lamové do funkce správkyně Hongkongu


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).