Menu Zavřít

MĚSTSKÁ VINAŘSKÁ OBLAST

28. 8. 2001
Autor: Euro.cz

První byli Keltové nikoli Římané

Na naší cestě po vinorodých oblastech Rakouska nám zbývá projít poslední z nich. Oblast netypickou, o to však zajímavější a svou lokalizací i zvláštním způsobem romantickou – Vídeň.
Vinařství kráčí od počátku historie města ruku v ruce s jeho rozvojem. Již za časů Keltů zde byly pokusy upravit plody divoké révy na nápoj podobný vínu. Velice často slyšíme, že to byli Římané, kdo přinesli révu a víno do Vídně. Nebyli. To, čím přispěli ke zdárnému rozvoji vinohradnictví a vinařství nejen na území dnešní Vídně, bylo kulturní pěstování dosud planě rostoucí révy a znalosti technologie zpracování hroznů a přípravy vína. Někdy ve třetím století našeho letopočtu zrušil císař Probus zákaz pěstovat révu na Římem dobytých územích, a tím otevřel možnosti k rozšíření vinohradnictví všude tam, kde to přírodní podmínky dovolovaly.
Dnešní Vídeň, to je ve všech směrech atypická a navýsost originální „městská vinařská oblast. Množství 574,46 ha bílých druhů a 103,84 hektaru modrých sort přitom není nikterak oslnivé. Ale zvláštní atmosféra, daná symbiózou velkoměstského shonu s milými, romantickými vinnými šenky, dává existenci vinohradnictví a vinařství v srdci evropské metropole plné opodstatnění. Existuje zde přes 600 vinařů a téměř dvě stovky šenků.
Zelené hřívy vinic můžeme spatřit v šesti Vídeňských okresech, plná polovina vinařských tratí se prostírá v Döblingu. Tam jsou doma veleznámý Grinzing, Heiligenstadt a neméně proslulá místa Nussdorf a Sievering. Druhým těžištěm vinařství města je levý dunajský břeh s místy Stammersdorf a Strebersdorf. Všude zde naleznete příjemné šenky, které jsou oázami klidu, pohody a příjemného odpočinku uprostřed hektického velkoměstského života. Lehká, příjemně pitelná vídeňská vína a živá hudba, posezení v nefalšované přírodní restauraci, to jsou atributy, pro něž jsou vinařské okresy ve Vídni vyhledávány stovkami místních i zahraničních návštěvníků.
Zajímavostí vín z městské oblasti Vídeň je jejich rozmanitost. Zdálo by se, že na malém prostoru si budou podobná, jen s nepatrnými rozdíly. Opak je pravdou. Jednotlivé okresy mají tak rozdílné podmínky, že vína z nich vykazují specifickou jedinečnost. Ta z Nussbergu jsou plná a bohatá, z Bisambergu nebo Stammersdorfu zase ostřejší, podpořená vyšší kyselinou. V Kahlenbergu jsou potom svou stavbou velice podobná vínům z okolí Klosterneuburgu.
Největším kouzlem vídeňského vinařského distriktu jsou již zmíněné šenky, kde vás u každého přivítá nápis Heurige. Co to vlastně je? Jde o vína z poslední sklizně, která se začínají čepovat na sv. Martina a téměř všechna se do příští úrody jako mladá ve zdejších výčepech vypijí.
I vídeňští vinaři usilují o dosažení co nejvyšší kvality připravovaných vín. Proto zde vznikají četné spolky. Jedním z nejznámějších je od roku 1994 existující Vienna Classic. Všechna vína, která nesou na etiketě toto označení, byla nabídnuta k prodeji teprve po důkladné přípravě a odpovídající době zrání na lahvi.
Z přibližně šesti stovek vinařů, kteří se starají o to, aby jejich oblast vešla ve vše–obecnou známost, vyberme opět alespoň některé. V X. okrese je známý Karl Wiesenthaler, v XV. patří mezi proslulé Othmar Killmeyer. XVI. okres reprezentuje žena

  1. Renate Herrmann, v XVII. se prosazuje Stift st. Peter. V XIX. části města působí Johann Kattus, jedenadvacátý okres je domovem pro rodinný sklep Wieningerových.

Mladá povznášející vína, proslulé vídeňské valčíky a přátelské prostředí, to je důvod, pro který byste při návštěvě hlavního města Rakouska neměli minout některý z jeho vinařských okresů a navštívit alespoň jeden z mnohých výčepů.

MM25_AI

Nabídka týdne
Schlumberger Sparkling Brut
Producent: Schlumberger Wein–und Sektkellerei, Vienna/Austria

Loučíme se s vinohradnictvím a vinařstvím Rakouska. Jak tedy jinak než při poslechu některého ze Straussových valčíků otevřít láhev ušlechtilého sektu a připít na krásu rakouských vín. Proto jsem do dnešní nabídky zvolil sekt. A ne ledajaký. Sekt, který má v rodokmenu výraznou stopu francouzské Champagne. Robert Schlumberger, který se se šampaňskými víny seznámil v Remeši, založil v roce 1842 závod na produkci šumivých vín ve Vídni.
Předložené víno plně odpovídá vysokému zařazení, jaké sekty Schlumberger mají na domácím i zahraničním trhu. Jiskřivá zlatá barva a až hýřivě bohaté jemné perlení ve sklence slibují, že i ostatní smysly si přijdou na své. Buket, ne nepodobný vůni čerstvě usušeného sena napovídá, že pro sekt byly vybrány ty nejlepší Vlašské ryzlinky, pečlivě scelené do znamenitého výsledku. Na patře a jazyku nám potom doušek rozehraje škálu chutí, velmi jemných, ale rozpoznatelných. Objeví se nádech pokosené louky, doprovázený lehkou stopou květů s nepatrným medovým dozvukem. A drobounké perličky, které po celou dobu vystupují v přečetných řetízcích k hladině, dodávají důraznějším kyselinám esprit, vzlet a vínu celkovou vysokou eleganci.
Sekt se dnes používá jako aperitiv, jako doplněk mnoha jídel i jako závěr tabule. Tento však bych vzhledem k jeho suché, přitom však malebné chuti a vznešenému celkovému dojmu použil jako Welcome Drink při těch opravdu vzácných příležitostech. Nabídl bych jej i jako přípitek při oslavách s doporučením nejvyšší koncentrace na jedinečný smyslový požitek.
Pokud chcete zahájit cestu za poznáním vinařských produktů Rakouska právě sektem a zvolili jste Schlumberger Brut, můžete jej získat v síti vybraných prodejen, kam jej dodává společnost Global Spirits, která je jeho výhradním dovozcem. Cena lahve tohoto znamenitého nápoje například v prodejně Twin v Modleticích činí 446 korun.

  • Našli jste v článku chybu?