Menu Zavřít

Mezi námi, Kypřany

25. 2. 2013
Autor: Redakce

Spoléhám na Svoje národy, kteří ve všech bouřích vždy v jednotě a věrnosti kolem Mého trůnu se seřadili. Těmito slovy povzbuzoval v předvečer „Velké války“ etnicky smíšené Rakousko-Uhersko jeho císař František Josef I. A podobný manifest „mým národům“ by mohl vydat v lehce pozměněné formě také nově zvolený kyperský prezident Nikos Anastasiadis.

Co to má společného s Českem? Kromě fotbalových krajánků jako je Jan Rezek nebo Aleš Chvalovský, kteří hrají první ligu na středomořském ostrově, nás ostatní výkony Kypru nechávají chladnými. Zvláště ty ekonomické. Zpráva o tom, že se členská země EU ocitla na pokraji krachu, sice proběhla médii, ale kdo si to má v záplavě Jobových zvěstí z Řecka, Itálie, Španělska nebo Portugalska pamatovat. Středomoří je pro nás, Středoevropany, beztak s permanentní krizí tak nějak spojené.

Češi přitom alespoň v byznysu patří mezi nejaktivnější „národy“ státu, který teď Anastasiadis povede. Podle aktuální statistiky agentury ČEKIA je v Česku 1904 firem, jejichž majitel sídlí na Kypru. České byznysmeny samozřejmě na ostrově nikdo neviděl. A jejich firmy jakbysmet – tedy kromě mosazné cedulky na administrativních budovách. Ještě že čeští Kypřané mají smysl pro humor. Třeba zakladatel portálu Seznam.cz Ivo Lukačovič je velký letecký fanda a amatérský pilot. A tak se jeho kyperská společnost jmenuje Helifreak.

Špatná pověst pračky špinavých peněz

Plejáda českých podnikatelů, kteří přeparkovali své firmy na Kypr, o Anastasiadisovi ani o krizi kyperské ekonomiky asi nikdy neslyšela. Jinak by totiž čeští Kypřané nemohli vyprávět do médií báchorky o tom, že na Kypr své podnikatelské aktivity přemístili kvůli zárukám a jistotám.

Mezi námi, Kypřany, jim nějaký Anastasiadis může být ukradený. Zatím. Kypr se dosud upínal především na Moskvu a ruské miliardy, teď chce pomoc od Bruselu. Jenže zvlášť Němci tvrdě tlačí na to, aby se ostrov zbavil pověsti pračky špinavých peněz. Berme to ale pozitivně. Možná, že právě nový prezident nakonec zařídí, že naši výtečníci na ostrov osobně přijedou a podívají se, odkud to vlastně řídí své firmy.


Čtěte další komentáře Blahoslava Hrušky:

Dědo, tys byl taky nacista?

WT100

Korektně vyvážený popelníček

Tak pravil pravdoláskař


  • Našli jste v článku chybu?