Menu Zavřít

Mezinárodní nástroje

17. 12. 2004
Autor: Euro.cz

Bechstein

ebf - tip - debata

PRAHA (mat, hns) - Německý výrobce klavírů Bechstein chce expanzí do České republiky a Číny výrazně snížit náklady. „Platy v Česku jsou ve srovnání s naší fabrikou v Seifhennersdorfu třetinové,“ řekl šéf společnosti Bechstein Karl Schulze.
V německém tisku se objevily zprávy o tom, že Bechstein již v Hradci Králové staví továrnu a že zaměstná sto lidí. Společnost ale takové informace označila za nepravdivé, vedení německé firmy zatím výstavbu závodu na Královéhradecku pouze zvažuje. „Jednou z dalších možností vstupu na český trh je i spolupráce s firmou Petrof, nejdříve však musíme v České republice založit společnost. Do konce letošního roku vznikne Bechstein CZ,“ upřesnil člen představenstva Bechstein Karl-Heinz Geishecker. Rozhodnutí má padnout v první polovině roku 2005. Hlavní sídlo firmy zůstane Berlíně.
Jednatelka a většinová majitelka největšího evropského výrobce klavírů, společnosti Petrof, Zuzana Ceralová-Petrofová, tvrdí, že o chystané výstavbě nového závodu nic neví. „V současnosti ale s Bechsteinem jednáme o výrobě pod jejich značkou v Hradci Králové. Pokud se dohodneme, myslím, že německá firma upřednostní tuto formu spolupráce před výstavbou vlastního závodu,“ řekla týdeníku EURO Ceralová-Petrofová. Petrof již kdysi pro Bechstein vyráběl polotovary, jednalo se zhruba o produkci v hodnotě desítek milionů korun.
Tradiční německý výrobce klavírů se pro Česko nerozhodl jen kvůli nižším nákladům na pracovní sílu: „Tento obor má v Hradci Králové zázemí, oblast nabízí plno zkušených odborníků. Chceme v Čechách spolupracovat s kvalifikovaným partnerem, kterého budeme ještě hledat. S českým spoluhráčem pak budeme nabízet produkt, který ponese atraktivní značku Made in Europe,“ dodal Geishecker.
V roce 2005 plánuje společnost Bechstein prodat pět tisíc klavírů, což je o 500 více než letos. Obrat by měl stoupnout z 26 milionů eur ročně na 29 milionů, zhruba o půl milionu eur by měl společnosti stoupnout i zisk.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).