Menu Zavřít

MHD vstoupí do nového roku s kratšími intervaly a rozšířeným provozem

29. 12. 2016
Autor: Martin Pinkas, Euro

Pražskou hromadnou dopravu čekají v novém roce spíše „kosmetické změny“. Na trase metra A budou například nově zajíždět všechny soupravy až do konečné stanice Nemocnice Motol. Dosud sem jezdila pouze každá druhá souprava. Některé tramvajové spoje budou mít kratší intervaly. Příměstská doprava se rozšíří do oblastí Podřipska ve Středočeském kraji. Sdělil to Filip Drápal, mluvčí organizace Ropid, která organizuje pražskou integrovanou dopravu (PID).

„V pražské městské hromadné dopravě by mělo přijít klidnější období vyhodnocování a stabilizace provozu doprovázené dalším vylepšováním sítě MHD. Naopak výraznější změny mohou cestující očekávat v příměstské dopravě,“ zmínil Drápal. Omezení takzvaného pásmování mohou u metra cestující očekávat také v úseku metra C Ládví-Letňany. Tady ale budou na konečnou jezdit všechny soupravy pouze ve špičce.

V rámci provozu metra by měly být kvůli nedostatečné kapacitě zkráceny intervaly mezi devátou a desátou hodinou večer. Na lince B se interval mírně zkrátí také v odpolední špičce. „Připravuje se též posílení víkendového provozu, neboť současný interval 7,5 minuty již přestává vyhovovat,“ sdělil Drápal.

Druhého vozu nebo kloubové tramvaje by se mohli dočkat cestující na tramvajové lince číslo 15, která nyní jezdí pouze jednovozová. Posílení provozu chystá Ropid také na území Prahy 2 a 5. Konkrétní změny zatím neuvedl. „Koncem března vyjede nová nostalgická linka 23 s garantovaným provozem tramvají T3, která zároveň odlehčí vytížené lince 22,“ uvedl Drápal. V nočním provozu pak budou přečíslovány některé spoje.

ebf - tip - debata

Jednodušší cesta na letiště

Kvůli rostoucímu počtu cestujících na Letišti Václava Havla připravuje Ropid v pracovní dny zkrácení intervalů autobusové linky 119. Další změny v provozu autobusů bude Ropid v průběhu roku projednávat s městskými částmi.

Příměstské spoje budou od 3. ledna nově zajíždět do oblasti středočeského Podřipska. Poté má na jaře následovat další zapojení oblasti Nymburska, Sedlčanska a Benešovska a připravována je rozsáhlá etapa integrace linek z Prahy do Kladna a Slaného včetně tamní MHD.

Dále čtěte:

Dolínek: Pro zachování tramvají uděláme všechno

Praha investuje do dopravní infrastruktury asi dvě miliardy, o miliardu méně než letos


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).