Menu Zavřít

Michal Hašek: Tupé škrty v lázeňství zdravotnictví nevyléčí

11. 5. 2011
Autor: profit

Změny financování lázeňských pobytů, které navrhuje ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), mohou vést v řadě oblastí k zániku lázeňství a zásadnímu snížení dostupnosti následné zdravotní péče. Agentuře Mediafax to ve středu řekl šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD).

Michal Hašek: Tupé škrty v lázeňství zdravotnictví nevyléčí

Foto:Profimedia.cz

Uvažované snížení státních příspěvků na lázeňskou péči na polovinu by podle Haška mohlo znamenat ukončení nejenom činnosti řady lázeňských zařízení a likvidaci stovek pracovních míst, ale také významným způsobem ohrozit lázeňské regiony jako celek.

Vláda Petra Nečase se ke zdravotnictví vždy chovala primárně jako k obchodu, nikoli veřejné službě. Nicméně její kroky v oblasti lázeňské péče jsou nejenom nesmyslné a nespravedlivé z hlediska dostupnosti a kvality lékařské péče, ale i velkou ekonomickou chybou,“ prohlásil šéf asociace krajů. Uvažovaný záměr snížit celkové úhrady pojišťoven o polovinu na 1,5 miliardy korun sice podle něj přinesou jednorázovou úsporu ve státním rozpočtu, ale přímé i nepřímé důsledky takového rozhodnutí vlády budou mít na státní rozpočet mnohem významnější negativní dopady, než je uvažovaná úspora.

ebf - tip - debata

Podle odhadů odborníků se může v důsledku snížení příspěvku na lázeňský pobyt zásadně snížit dostupnost následné lékařské péče. S tím podle Haška souvisí pokles kvality života u 15 procent obyvatel České republiky, kteří v současnosti lázeňské pobyty využívají a potřebují. “V samotných lázeňských oblastech se může výrazně zvýšit nezaměstnanost, v určitých oblastech až v desítkách procent. S tím pak úzce souvisí následné zvýšení nákladů státního rozpočtu na výplatu podpory v nezaměstnanosti, snížení koupěschopnosti obyvatel a následné snížení daňových výnosů od podnikatelů v regionu,“ vypočítal Hašek. V konečném důsledku bude podle něj efekt pro státní rozpočet přinejlepším nulový, spíše však státní pokladna zaznamená ztrátu.

Podle Haška se tak společnost setkává se zcela nekoncepčním a nedomyšleným „tupým účetním škrtem“, který umožní vládě si ve své tabulce odškrtnout z hlediska rozpočtu minimální částky, ovšem ve svém důsledku vážně ohrozí klíčový obor českého zdravotnictví. “Sebere navíc práci stovkám či tisícům lidi a pro velkou část pacientů učiní lázeňské pobyty nedostupnými,“ řekl Hašek.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).