Menu Zavřít

Migranti mají stvořit novou Evropu, svěřil se Klaus prokremelské televizi

13. 1. 2017
Autor: Profimedia.cz

"Protestuji proti používání slovo uprchlík," ohradil se bývalý český prezident Václav Klaus během rozhovoru s ruskou státní televizí RT, když se téma stočilo k migrační krizi.

Slovo uprchlík podle Klause odráží oficiální terminologii evropské politické elity a je zavádějící. „Já mluvím o migrantech, kteří do Evropy přichází s nadějí na lepší život,“ upřesnil Klaus. Migrace je podle Václava Klause fenomén, který hrozí zničením evropské kultury a civilizace. „Já samotné migranty neobviňují. Obviňuji evropské elity,“ sdělil v rozhovoru s moderátorkou Sophii Shevarnadzovou, který RT zveřejnila v pátek.

Podle Klause existuje po migrantech v Evropské unii poptávka, která přichází od politických elit. Ty se, jak naznačuje, snaží Evropu proměnit. Nabídka coby zdroj migrantů by k migrační krizi jako takové podle Klause nestačila, pokud by poptávka neexistovala.

Přečtěte si text Václava Klause, ve kterém reaguje na měnící se situaci ve světě: Václav Klaus: Západ se mění. A co my?

„Tohle není způsob, jak vyřešit demografické problémy. Není to ani způsob, jak zlepšit kvalitu pracovní síly v Evropě,“ kontroval Klaus, když přišla řeč na stárnoucí evropskou populaci. „V Evropě je desetiprocentní míra nezaměstnanosti a okolo 23 milionů lidí bez práce,“ dodal. „Migrace nepředstavuje pro Evropu nezbytnost. Nicméně existuje zde ideologická motivace přivést sem nové lidi, aby vytvořili novou Evropu,“ uvedl.

Na kompletní rozhovor s českým exprezidentem pro RT se můžete podívat ZDE

Zbytek rozhovoru se týkal vzestupu populistů v Evropě, aktuálních problémů Evropské unie a údajného ruského vměšování do amerických prezidentských voleb.

ebf - tip - debata

Televize RT je ruským státním médiem s vysíláním v několika jazycích a globálním dosahem. Ročně do ní Rusko dává přes 300 milionů dolarů. Západními politiky je často obviňována, že je nástrojem ruské propagandy a dezinformačních kampaní. Aktuálně ji západní média i představitelé viní ze snah o předvolební diskreditaci demokratické kandidátky na prezidentku USA Hillary Clintonové. Jméno televize figuruje i ve veřejné části zprávy amerických tajných služeb, kterou k aféře zveřejnily.

Přečtěte si nedávný rozhovor s Václavem Klasem pro týdeník Euro: Václav Klaus: Musíme se vzepřít kulturnímu marxismu

 Václav Klaus


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).