Jitka Ilčíková dřív pracovala jako finanční analytička v Belgii, kde se setkala s kyselými styly lambic a gueuze, které jí velice zachutnaly. A když potom manžel přišel s nápadem, že si v Mikulově postaví pivovar, její reakce byla jasná: „Tak já chci lambic!“ Přestože někteří znalci rádi tvrdí, že ideální mikroklima s organismy pro spontánní kvašení panuje pouze u belgické řeky Senny. „Nenídůvod, proč to nedělat tady v Mikulově,“ tvrdí Ilčíková. Do roku 2016 si tedy hrála a experimentovala, aby vychytala celý proces a z výroby odpadl „element náhody“. „Věděla jsem, že to půjde,“ říká s úsměvem.
A šlo to.
Wild Creatures dnes sklízí uznání především po světě, kam míří dvě třetiny jeho produkce. Nejvíce do Spojených států, Kanady či Japonska.
Ne každý bude mít tak jako my možnost degustovat se sládkovou její pivo na lavičce před vinným sklepem v kopci nad Mikulovem. Řešením jsou pivotéky. Tak jsme si vybrali pivo Tears of Saint Laurent s 6,2 procenta alkoholu. Tenhle „Czech Grape Ale“ je prý ideální volbou pro každého, kdo s ochutnáváním spontánně kvašených piv začíná. Základem jsou světlé slady a nesladová pšenice, po dlouhém kvašení přidává Ilčíková do sudů ručně sbírané hrozny odrůdy Svatovavřinecké z rodinné vinice.
Tmavě rubínové voní vínem a barikem, během pomalého ochutnávání se po jednotlivých doušcích naplno vyjevuje suchost, kyselost a svěží ovocnost piva, které dohromady zdůrazňují jeho extrémně dobrou pitelnost. •
Wild Creatures Venušina 1804/1, Mikulov Sládková: Jitka Ilčíková