Menu Zavřít

MILÁČEK BURZY

3. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Siemens

Německý strojírenský a elektrotechnický koncern Siemens se stal v posledních týdnech miláčkem německé akciové burzy. Cena jeho cenných papírů mimořádně stoupla: vzestupu kursu předcházely před měsícem uveřejněné hospodářské výsledky firmy za finanční rok 1998/1999. Čistý zisk společnosti Siemens se meziročně zvýšil o 37 procent na 3,65 miliardy marek. Zisk před zdaněním stoupl dokonce o 63 procent na 5,6 miliardy marek.

„Zatímco německý burzovní index DAX vzrostl od října 1998 do září 1999 o 25 procent, cena akcií Siemense se za tu dobu zvýšila o plných devadesát procent, srovnal vývoj posledního roku prezident společnosti Heinrich von Pierer minulý týden na tiskové konferenci v Mnichově.

MMF24

Na Piererovy informace o dalším očekávaném růstu čistého zisku v příštím roce reagovaly akcie dalším skokem. Prezident koncernu předpokládá, že příznivý vývoj by měla zaručit hlavně restrukturalizace firmy. Ta bude klást důraz na činnost divize telekomunikací a informačních technologií, k lepším výsledkům má napomoci i vytváření společných podniků (padesát jich má Siemens v Číně) a nové akvizice.

Do této koncepce zapadá projednávaná koupě ČKD Dopravní systémy. Prohlášení o záměru podepsal Siemens koncem minulého týdne.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).