Menu Zavřít

Miliardář Steyer: Na boj proti Trumpovi mám neomezený rozpočet

19. 1. 2017
Autor: Profimedia.cz

Proti nastupujícímu americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi stojí celá řada mocných protivníků. Miliardář a ekologický aktivista Tom Steyer dokonce prohlásil, že na boj proti Trumpovi nemá žádný limit.

„Pokud se mě ptáte, zda mohu omezit to, jak si cením zdraví, bezpečnosti, zaměstnanosti a občanských práv Američanů, tak zde není žádný limit,“ uvedl pro agenturu Bloomberg Steyer. Ten byl loni silně angažovaný v amerických prezidentských volbách, když podpořil demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou a dal na kampaň proti Trumpovi celkem 87 milionů dolarů.

I přes obrovské výdaje v kampani ale Steyer zůstává stále boháčem. Jeho jmění se odhaduje na necelé tři miliardy dolarů. Majetek vydělal v hedgeovém fondu Farallon Capital Management, který spoluzakládal. Před pěti lety z fondu odešel.

Mezi ochránci životního prostředí vzbudil Trump obavy, když prohlásil, že změny klimatu jsou falešnou zprávou, kterou rozšířili Číňané. Chtěl rovněž zrušit některé opatření na ochranu životního prostředí. „Jde o nejširší a nejnebezpečnější útok na americké hodnoty, který jsem dosud zažil ve svém životě. Je to daleko větší, než jsem si kdy představoval, co by se mohlo stát za mého života,“ prohlásil Steyer.


Odpor proti Trumpovi nemá mezi americkými prezidenty obdoby. Čtěte více:

Handicap na startu: Trump začne v úřadu jako nejméně oblíbený prezident USA

 Donald Trump v Milwaukee


Obavy prohloubili rovněž Trumpovy návrhy na posty ve státní sféře. Kandidátem na ministra zahraničí USA se totiž má stát bývalý šéf ropného kolosu Exxon Mobile Rex Tillerson a šéfem Agentury pro ochranu životního prostředí má být Scott Pruitt, který se v minulosti dokonce s agenturou soudil. Podle Steyera je Pruitt „extrémní a nebezpečnou volbou“.

Steyer se nicméně neobává, že by došlo k odvrácení USA od zelené energie, protože celé odvětví je už pevně etablované.

Donald Trump bude inaugurován americkým prezidentem v pátek. Oproti minulosti budou chybět zástupy globálních celebrit. Účast na koncertu odmítli britské popové hvězdy Elton John či Charlotte Churchová, Beach Boys, Andrea Bocelli nebo Celine Dionová. Tak chudé obsazení oslav znalci nepamatují. „V historii to nemá obdoby,“ uvedl historik Jim Bendant.

MMF24

Trump se rovněž nedočká gratulací od superhvězd včetně skupiny U2, rockera Jona Bon Joviho, popových div Shakiry a Beyoncé, Bruce Springsteena či herce Toma Hankse, kteří přáli Baracku Obamovi při jeho inauguraci v roce 2009.

Dále čtěte:

Trumpovy inaugurace se má zúčastnit jen milion lidí. Oslavy budou skromnější

Trumpova revoluce? Signalizoval konec politiky silného dolaru


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).