Menu Zavřít

Miliardová třídírna

4. 3. 2005
Autor: Euro.cz

Česká pošta

EBF24

PRAHA (bor) - Česká pošta plánuje vybudovat jeden z největších a nejmodernějších přepravních uzlů. Do třídírny a překladiště v Brně Štiřicích investuje více než 975 milionů korun. Stavební práce spolykají 727 milionů, pořízení technologií - dvou třídicích strojů na listovní zásilky a jednoho na balíky - vyjde státní podnik na 248,4 milionu korun. „Se stavbou chceme začít letos v listopadu. Třídírna by měla zkušebně fungovat koncem roku 2008, trvale v roce 2009,“ řekl mluvčí firmy Ladislav Vančura. Tendry hodlá pošta vyhlásit v průběhu dubna.
Podnik postupně rekonstruuje nebo buduje nové uzly od poloviny devadesátých let. Z dob socialismu zdědil technologicky nevyhovující třídírny, navíc nevhodně lokalizované. „Zkušenosti z Evropy dokazují, že je třeba uzly centralizovat a vybavit novou technologií. My tak činíme postupně, jak nám ziskovost firmy dovolí. Investice pošta hradí ze svých zdrojů, nikoliv ze státního rozpočtu,“ uvedl mluvčí.
Rekonstrukci největšího uzlu v Praze Malešicích má společnost v plánu až kolem roku 2010. V blízké budoucnosti by měly přijít na řadu třídírny v Pardubicích a Ostravě.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).