Menu Zavřít

Miliardová ztráta

16. 11. 2007
Autor: Euro.cz

Unipetrol

CIF24

Holdingu Unipetrol se ve třetím čtvrtletí příliš nedařilo. Koncern za zmíněné období vykázal konsolidovanou ztrátu ve výši 1,267 miliardy korun. Ve stejném období loňského roku přitom skupina vydělala 722 milionů korun. Unipetrol ovládá polský koncern PKN Orlen.
Tržby dosáhly 22,156 miliardy korun, což je meziročně o 18 procent méně. Hospodaření ovlivnily především jednorázové účetní operace související s prodejem podílů ve společnostech Synthesia a Agrobohemie, které čistý zisk snížily o téměř 2,5 miliardy korun. Dalším důvodem byly zářijové technologické odstávky a nepříznivé makroekonomické podmínky v rafinérském oboru. Ekonomové sice propad v hospodaření Unipetrolu očekávali, ale o několik stovek milionů korun nižší.
Od letošního ledna do září Unipetrol utržil 67,6 miliardy korun, tedy o šest procent méně než v porovnání se stejným obdobím loňského roku. Provozní zisk před odečtením úroků a daní za tři čtvrtletí naopak vzrostl o 21 procent na 5,5 miliardy korun.
Nedařilo se ani skupině PKN Orlen, která drží v Unipetrolu zhruba 63 procent akcií. Té klesl ve třetím čtvrtletí zisk meziročně o 42 procent na 562,5 milionu zlotých, tedy asi 4,1 miliardy korun. Hospodaření negativně ovlivnilo krom prudkého růstu cen ropy i pokles kurzu dolaru.

  • Našli jste v článku chybu?