Menu Zavřít

Miliardy do Česka

13. 4. 2007
Autor: Euro.cz

CTP Invest

MMF24

Developerská firma CTP Invest chce letos v Česku nainvestovat kolem 12,6 miliardy korun. Většina - zhruba osmdesát procent - z této částky má jít do Brna, Ostravy a Plzně; firma chce celkem využít kolem sta hektarů ploch. Nizozemci nyní v zemi vlastní kolem stovky budov i s pozemky v hodnotě přes miliardu eur - dalších 650 hektarů jejich pozemků je zatím volných.
CTP Invest je lídrem českého trhu průmyslových nemovitostí, vlastní a provozuje 22 průmyslových parků o rozloze několika set hektarů. Buduje kanceláře i obchody. V objektech, jež zatím v Česku postavila, pracuje kolem 10 tisíc zaměstnanců, ale v následujících dvou letech by se měl tento počet ztrojnásobit. Také letos chce firma investovat do výrobních hal a skladů či do kanceláří a obchodních ploch. Pokračovat plánuje hlavně v započatých projektech, mimo jiné v areálu bývalých Škrobáren v Brně, kde mají asi za tři miliardy vyrůst kanceláře a haly pro lehkou výrobu.
Zhruba třetinu z dosavadních investic zatím CTP prostavělo v Brně, kde je jedním z největších soukromých majitelů pozemků. Kromě tří průmyslových zón a areálu Škrobáren provozuje též administrativní centrum Spielberk, jehož součástí bude nejvyšší budova v Brně - dvacetipatrový dům s kancelářemi.
Plán na výškový dům má firma i v Ostravě. Firma již provozuje 120hektarový park přímo ve městě, letos plánuje výstavbu zóny v Lipníku nad Bečvou. Firma rovněž nedávno koupila za 1,12 miliardy hranický závod na výrobu klasických televizních obrazovek Multidisplay (dříve LG.Philips Displays).

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).