Menu Zavřít

MILOVAT A NENÁVIDĚT

25. 9. 2001
Autor: Euro.cz

Optimisté v USA radí prodávat akcie

Lidský druh obecně nemá – stejně jako ostatní zvířata – rád nejistotu. Jsme–li konfrontováni s cizím prostředím, většinou se dostaneme do stresu a zmatku. Analytické schopnosti jsou narušeny a naše jednání postrádá racionální základ. Tato antropologická lekce může vysvětlit schizofrenní chování většiny drobných investorů v třetím březnovém týdnu. Ti, sedíce před svými on–line počítači, si střídavě říkali: „Miluji technologické akcie, nenávidím technologické akcie, miluji…

EBF24

Není divu, že jsou zmatení. Svá investiční rozhodnutí totiž staví na chování ostatních, což vede k davové psychóze. Hlavním zdrojem informací jsou pochopitelně média (internet, noviny, TV show a podobně). V sobotu 11. března se v médiích objevily titulky jako „Technologie triumfuje na všech trzích . Předchozí týden totiž index tradičních akcií „staré – reálné ekonomiky Dow Jones klesl o 559 bodů na hodnotu 9928. Před rokem byl na úrovni 9300 bodů. Na druhé straně index akcií „nové – virtuální ekonomiky Nasdaq překonal magickou hranici 5000 bodů. Před rokem „stál jen“ 2300 bodů. Týden nato se na stejných místech psalo: „Staromódní svět reálného indexu Dow je opět přitažlivý . Ve dnech 13. až 15. března totiž Nasdaq klesl o 9,5 procenta, a jakmile se dostal na dno, index Dow překvapivě vyrostl o 8,2 procenta za dva dny. V závěru týdne se přehoupl přes 11 100 bodů. Nasdaq se opět blíží k 5000.

Akcie (a akciové fondy) jsou z dlouhodobého hlediska jednou z nejzajímavějších forem uložení peněz. V nejbližších týdnech však mohou investoři zažít nepříjemné šoky. Známá a respektovaná investiční stratéžka a optimistka z firmy Goldman Sachs Abby J. Cohenová totiž doporučila snížit v optimálním portfoliu podíl akcií z 70 na 65 procent a poradila držet hotovost jako nejméně rizikovou třídu aktiv. Trhy zachvátila panika a následný výprodej „stáda investorů poslal index Nasdaq o dvě a druhý den o další čtyři procenta dolů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).