Menu Zavřít

MimoCard

1. 9. 2015
Autor: Euro E15

Pražský městský soudu začal hledat vinu v kauze opencard. Líčení plánované na zhruba sedmnáct jednacích dní stojí za pozornost zejména proto, že může velmi nepříjemně skončit pro dva bývalé primátory - Bohuslava Svobodu a Tomáše Hudečka. Ano, jedno jméno primátora v téhle kauze vůbec nefiguruje. Pavel Bém, za jehož éry se projekt zrodil, s ním v trestní rovině nemá nic společného.

Předseda soudního senátu Alexander Sotolář se bude zabývat údajně nevýhodným dodatkem s firmou Haguess, který 3.dubna 2012 schválilo deset tehdejších radních včetně Svobody a Hudečka. Smlouvu s dodavatelem systému opencard tehdy podepsali proto, že je do situace dostaly podmínky smlouvy z éry Pavla Béma. I tohle soud vloni řešil. Pavel Bém před ním stanul v roli svědka a mimo jiné řekl, že tramvajenka za skoro jeden a půl miliardy korun nebyla předražená.

Jedinými potrestanými z loňského jednání soudu jsou exředitel magistrátního odboru informatiky Ivan Seyček a šéf hodnotící komise Jiří Chytil. Seyčkovi vrchní soud zpřísnil trest na 3,5 roku vězení, Chytil odešel s podmínkou.

A tím také podle všeho tenhle megaprůšvih skončí. Pokud to v někom zanechá pocit, že rozluštění tohohle příběhu je úplně mimo, nebude daleko od pravdy. A plyne z něj i jedno poučení, které si vzali k srdci na pražském magistrátu. Jak ukázala nedávná kauza kolem Matěje Stropnického, důležitá rozhodnutí si radní už raději domlouvají bokem v kuchyňce.

eurokomentáře


Čtěte také další komentáře redaktorů časopisu Euro:

Ano, své primátorky se zbavíme!

Praha jsem já (aneb Jak utopit doktora Stropnického

ebf - tip - debata

Miluj svého státního lékaře a plať!

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).